Bábovka s višněmi

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 g změklého másla nebo jiného tuku např. Hery
240 g moučkového cukru
3 lžíce citronové šťávy nebo rumu
4 větší vejce
370 g polohrubé mouky
1/2 lžičky mleté skořice
1 prášek do pečiva
1 velká sklenice višní 700 ml nebo 2-3 malé sklenice kompotu
1 plnější lžička Solamylu nebo Maizeny
trochu 100% tuku např. Omega na vymazání formy nebo olej
2 lžíce hrubé mouky na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Višně z kompotu necháme okapat, vypeckujeme je, posypeme Solamylem a promícháme. Tuk, cukr a citronovou šťávu třeme (šleháme) do zhoustnutí a postupně, vždy po jednom, zašlehaváme vejce. Mouku smícháme s práškem do pečiva a skořicí a nakonec vmícháme do těsta.

  2. Polovinu těsta dáme do vymazané a vysypané formy, středem dáme višně, snažíme se do takové prohlubně v těstě, aby se višně nedotýkaly formy. Zakryjeme druhou polovinou těsta.

  3. Bábovku vložíme do předehřáté trouby a zvolna pečeme zhruba 40-45 minut. Po upečení ji ještě chvíli cca 10 minut, necháme ve formě a vyklopíme.

  4. Bábovku po vychladnutí buď pocukrujeme nebo potřeme čokoládovou polevou. Po odležení je bábovka vláčnější.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!