Babiččiny kynuté buchty
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g hladké mouky
- 21 g droždí
- 120 g krupicového cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 250 ml mléka
- 60 g másla (nebo 30 g másla a 30 g sádla)
- 1 vejce + 1 žloutek
- špetka soli
- sádlo na vymazání pekáče a potření buchet
- máslo a rum na potření buchet po upečení
- Maková náplň:
- 300 ml mléka
- 60 g cukru
- 150 g mletého máku
- podle chuti: tlučený hřebíček, mletá skořice, rum
- Povidlová náplň:
- 250 g švestkových povidel
- podle chuti: tlučený hřebíček, mletá skořice, rum
Postup Babiččiny kynuté buchty
Postup přípravy receptu
-
Do větší mísy jsem prosila mouku. Do ní jsem udělala důlek, do kterého jsem rozdrobila půl kostky droždí a zasypala ho lžicí krupicového cukru.
V rendlíku jsem rozpustila 30 g sádla a 30 g másla. Můžete použít pouze máslo. To jsem zalila mlékem. To mi máslo i sádlo ochladí, směs bude tedy vlažná a já ji mohu rovnou trochu nalít na droždí. Zamíchám, zasypu moukou, přikryji utěrkou a na teplém místě nechám vzejít kvásek.
K vyběhnutému kvásku jsem přidala zbytek mléka, másla a sádla, 1 celé vejce a 1 žloutek, zbylý krupicový cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, špetku soli a nechala jsem robota vypracovat hladké těsto.
Hotové těsto jsem poprášila moukou, zakryla utěrkou a nechala kynout alespoň hodinu a půl, a během kynutí ještě 2× těsto propracovala.
Něž těsto vykynulo, připravila jsem makovou a povidlovou náplň.
Na makovou náplň jsem do rendlíku nalila mléko, do něj jsem přidala krupicový cukr, podle chuti skořici a tlučený hřebíček a vše svařila. Jakmile začalo mléko vařit, přidala jsem mák a nakonec deci rumu a míchala do zhoustnutí.
Na povidlovou náplň jsem do misky dala povidla, podle chuti skořici a tlučený hřebíček a půl deci rumu. Míchala jsem dokud se vše nespojilo.
Vykynuté těsto jsem rozválela a rádýlkem nařezala na jednotlivé díly.
Připravila jsem zapékací mísu s vyšším okrajem a důkladně ji vymazala rozpuštěným sádlem.
Poté jsem se pustila do buchet. Každý kousek těsta jsem rozmačkala na placičku, doprostřed dala náplň, zabalila a točením utáhla, aby se buchty dobře uzavřely. Utaženou stranou dolů jsem je kladla do pekáče a každou buchtu jsem potřela po straně i shora rozpuštěným sádlem. Střídala jsem každou řadu buchet s jinou náplní. Buchty na sebe netlačte, jen je lehce přiložte.
Buchty pečte v předem vyhřáté troubě na 170°C dozlatova. Já je pekla 30 minut.
Po upečení horké buchty potřete rozpuštěným máslem s rumem a nechte vychladnout. Poté je posypte moučkovým cukrem a nechte si chutnat.