Babiččiny kynuté buchty

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g hladké mouky
21 g droždí
120 g krupicového cukru
20 g vanilkového cukru
250 ml mléka
60 g másla (nebo 30 g másla a 30 g sádla)
1 vejce + 1 žloutek
špetka soli
sádlo na vymazání pekáče a potření buchet
máslo a rum na potření buchet po upečení
Maková náplň:
300 ml mléka
60 g cukru
150 g mletého máku
podle chuti: tlučený hřebíček, mletá skořice, rum
Povidlová náplň:
250 g švestkových povidel
podle chuti: tlučený hřebíček, mletá skořice, rum

Postup přípravy receptu

  1. Do větší mísy jsem prosila mouku. Do ní jsem udělala důlek, do kterého jsem rozdrobila půl kostky droždí a zasypala ho lžicí krupicového cukru.

  2. V rendlíku jsem rozpustila 30 g sádla a 30 g másla. Můžete použít pouze máslo. To jsem zalila mlékem. To mi máslo i sádlo ochladí, směs bude tedy vlažná a já ji mohu rovnou trochu nalít na droždí. Zamíchám, zasypu moukou, přikryji utěrkou a na teplém místě nechám vzejít kvásek.

  3. K vyběhnutému kvásku jsem přidala zbytek mléka, másla a sádla, 1 celé vejce a 1 žloutek, zbylý krupicový cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, špetku soli a nechala jsem robota vypracovat hladké těsto.

  4. Hotové těsto jsem poprášila moukou, zakryla utěrkou a nechala kynout alespoň hodinu a půl, a během kynutí ještě 2× těsto propracovala.

  5. Něž těsto vykynulo, připravila jsem makovou a povidlovou náplň.

  6. Na makovou náplň jsem do rendlíku nalila mléko, do něj jsem přidala krupicový cukr, podle chuti skořici a tlučený hřebíček a vše svařila. Jakmile začalo mléko vařit, přidala jsem mák a nakonec deci rumu a míchala do zhoustnutí.

  7. Na povidlovou náplň jsem do misky dala povidla, podle chuti skořici a tlučený hřebíček a půl deci rumu. Míchala jsem dokud se vše nespojilo.

  8. Vykynuté těsto jsem rozválela a rádýlkem nařezala na jednotlivé díly.

  9. Připravila jsem zapékací mísu s vyšším okrajem a důkladně ji vymazala rozpuštěným sádlem.

  10. Poté jsem se pustila do buchet. Každý kousek těsta jsem rozmačkala na placičku, doprostřed dala náplň, zabalila a točením utáhla, aby se buchty dobře uzavřely. Utaženou stranou dolů jsem je kladla do pekáče a každou buchtu jsem potřela po straně i shora rozpuštěným sádlem. Střídala jsem každou řadu buchet s jinou náplní. Buchty na sebe netlačte, jen je lehce přiložte.

  11. Buchty pečte v předem vyhřáté troubě na 170°C dozlatova. Já je pekla 30 minut.

  12. Po upečení horké buchty potřete rozpuštěným máslem s rumem a nechte vychladnout. Poté je posypte moučkovým cukrem a nechte si chutnat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!