Babiččiny blbouny

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

400 g polohrubé mouky
2 dl mléka
3/4 kostky droždí
3-4 lžíce cukru moučka
1 vejce
Na naplnění dle chuti:
švestky (meruňky, třešně, jahody...)
povidla
Na posypání dle chuti:
mák
tvaroh
cukr
trošku másla

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme všechnu mouku a do ní uděláme větší důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, posypeme mouč. cukrem a zalijeme necelou polovinou vlažného mléka. Trošku zasypeme moukou a promícháme - pouze to co je v důlku! Necháme vzejít kvásek cca 15 minut.

  2. Pak přimícháme zbytek mléka, ve kterém jsme rozmíchali vajíčko. Umícháme hladké těsto. V teple necháme kynout asi hodinu.

  3. Pak trošku prohněteme a jemně vyválíme. Větším hrnkem vykrojíme kolečka, do kterých dáme ovoce, zabalíme a v ruce uválíme kuličky. Necháme je ještě chvíli ležet, asi 10 minut, aby ještě vykynuly.

  4. Pak dáme vařit do vroucí vody cca na 12 minut. V polovině vaření knedlíky, které vyplavaly na povrch, vařečkou otočíme, aby se uvařily po celé ploše. Knedlíky jsou uvařené, když se po zapíchnutí párátka nelepí těsto.

  5. Vyjmeme z vody a propícháme vidličkou.

  6. Na talíři posypeme mákem nebo tvarohem a polijeme rozpuštěným máslem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!