Babiččiny blbouny
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 400 g polohrubé mouky
- 2 dl mléka
- 3/4 kostky droždí
- 3-4 lžíce cukru moučka
- 1 vejce
- Na naplnění dle chuti:
- švestky (meruňky, třešně, jahody...)
- povidla
- Na posypání dle chuti:
- mák
- tvaroh
- cukr
- trošku másla
Postup Babiččiny blbouny
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme všechnu mouku a do ní uděláme větší důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, posypeme mouč. cukrem a zalijeme necelou polovinou vlažného mléka. Trošku zasypeme moukou a promícháme - pouze to co je v důlku! Necháme vzejít kvásek cca 15 minut.
Pak přimícháme zbytek mléka, ve kterém jsme rozmíchali vajíčko. Umícháme hladké těsto. V teple necháme kynout asi hodinu.
Pak trošku prohněteme a jemně vyválíme. Větším hrnkem vykrojíme kolečka, do kterých dáme ovoce, zabalíme a v ruce uválíme kuličky. Necháme je ještě chvíli ležet, asi 10 minut, aby ještě vykynuly.
Pak dáme vařit do vroucí vody cca na 12 minut. V polovině vaření knedlíky, které vyplavaly na povrch, vařečkou otočíme, aby se uvařily po celé ploše. Knedlíky jsou uvařené, když se po zapíchnutí párátka nelepí těsto.
Vyjmeme z vody a propícháme vidličkou.
Na talíři posypeme mákem nebo tvarohem a polijeme rozpuštěným máslem.