Babiččina rozcuchanka
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 1 kg uvařených brambor ve šlupce den předem
- cca 650 g nakyslých jablek
- 4 vejce
- 200 g rozpuštěného másla
- 300 ml mléka
- 1 Pl skořice
- asi 200 g cukru krupice nebo 50 g fruktozy pro diabetiky
- špetička soli
- 1 Pl citronové šťávy
- kůra z 1 citrónu
Postup Babiččina rozcuchanka
Postup přípravy receptu
-
Brambory po oloupání nastrouháme na velkých slzičkách, jablka nakrájíme na tenké plátky (já je neloupu).
Do šálku si připravíme směs z cukru a skořice.
V hrnku si rozšleháme vejce, přidáme rozpuštěné, chladné máslo a mléko, citronovou šťávu a kůru.
Do pekáčku, kam dáme buď folii, pečicí papír, nebo ho dobře vymastíme, klademe vrstvu brambor – velice mírně osolíme a pocukrujeme, pak jablka, která taktéž ocukrujeme. Pak po vrstvách pokračujeme do vyčerpání, poslední vrstvou musí být brambory. Na ně nalijeme směs mléka a vajec.
Pečeme do růžova. Respektujeme vlastní troubu. Já pekla na 190 °C asi 30 min. Chuťově lehce připomene žemlovku. Místo mléka lze použít i smetanu. Já použila fruktozu pro diabetiky, ale lze krupici. Ze zbylých plátků jablka můžeme uvařit kompot, kam přidáme hřebíček, muškátový květ, citron a podáváme společně. Dá se jíst i studené. Zdroj: Rodinná kuchařka