Babiččina rozcuchanka

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

1 kg uvařených brambor ve šlupce den předem
cca 650 g nakyslých jablek
4 vejce
200 g rozpuštěného másla
300 ml mléka
1 Pl skořice
asi 200 g cukru krupice nebo 50 g fruktozy pro diabetiky
špetička soli
1 Pl citronové šťávy
kůra z 1 citrónu

Postup přípravy receptu

  1. Brambory po oloupání nastrouháme na velkých slzičkách, jablka nakrájíme na tenké plátky (já je neloupu).

  2. Do šálku si připravíme směs z cukru a skořice.

  3. V hrnku si rozšleháme vejce, přidáme rozpuštěné, chladné máslo a mléko, citronovou šťávu a kůru.

  4. Do pekáčku, kam dáme buď folii, pečicí papír, nebo ho dobře vymastíme, klademe vrstvu brambor – velice mírně osolíme a pocukrujeme, pak jablka, která taktéž ocukrujeme. Pak po vrstvách pokračujeme do vyčerpání, poslední vrstvou musí být brambory. Na ně nalijeme směs mléka a vajec.

  5. Pečeme do růžova. Respektujeme vlastní troubu. Já pekla na 190 °C asi 30 min. Chuťově lehce připomene žemlovku. Místo mléka lze použít i smetanu. Já použila fruktozu pro diabetiky, ale lze krupici. Ze zbylých plátků jablka můžeme uvařit kompot, kam přidáme hřebíček, muškátový květ, citron a podáváme společně. Dá se jíst i studené. Zdroj: Rodinná kuchařka


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!