Panenka na barevném pepři podávaná s brambory plněnými smetanovou klobásou

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

600 g vepřové panenky
pepř čtyř barev (čerstvě mletý)
olivový olej
máslo
8 brambor (středně velkých)
2 smetanové (nebo vinné) klobásy
150 ml smetany
1 stroužek česneku (utřený)
pažitka
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na čtyři špalíky, potřeme olivovým olejem a obalíme v čerstvě nastrouhaném barevném pepři. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladu odpočinout. Hodinu před tepelnou přípravou vyndáme a necháme ležet při pokojové teplotě.

  2. Brambory neloupeme, ale dobře umyjeme. Rozpůlíme je podélně a středy vydlabeme. Smetanovou klobásu vymačkáme ze střívka, přisolíme, opepříme, dobře prošleháme se smetanou, utřeným česnekem a vmícháme i nasekanou pažitku.

  3. Řezné strany brambor otřeme dosucha, zlehka osolíme a naplníme připravenou směsí. Vložíme do trouby vyhřáté na 220°C a pečeme asi 45 minut (pokud povrch rychleji hnědne, na chvíli přikryjeme alobalem).

  4. Rozpálíme pánev, maso nyní osolíme a opékáme ho z každé strany vždy asi 2 minuty. Můžeme přidat plátek másla.

  5. Opečené zabalíme do alobalu a necháme dojít asi 12 minut v troubě. Do výpeku přidáme trochu vody, prošleháme, dochutíme a do chladnoucího zašleháme lžíci studeného másla (necháme pomalu rozpouštět). Šťávu můžeme trochu zahustit jíškou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!