Panenka na barevném pepři podávaná s brambory plněnými smetanovou klobásou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 600 g vepřové panenky
- pepř čtyř barev (čerstvě mletý)
- olivový olej
- máslo
- 8 brambor (středně velkých)
- 2 smetanové (nebo vinné) klobásy
- 150 ml smetany
- 1 stroužek česneku (utřený)
- pažitka
- pepř
- sůl
Postup Panenka na barevném pepři podávaná s brambory plněnými smetanovou klobásou
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na čtyři špalíky, potřeme olivovým olejem a obalíme v čerstvě nastrouhaném barevném pepři. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladu odpočinout. Hodinu před tepelnou přípravou vyndáme a necháme ležet při pokojové teplotě.
Brambory neloupeme, ale dobře umyjeme. Rozpůlíme je podélně a středy vydlabeme. Smetanovou klobásu vymačkáme ze střívka, přisolíme, opepříme, dobře prošleháme se smetanou, utřeným česnekem a vmícháme i nasekanou pažitku.
Řezné strany brambor otřeme dosucha, zlehka osolíme a naplníme připravenou směsí. Vložíme do trouby vyhřáté na 220°C a pečeme asi 45 minut (pokud povrch rychleji hnědne, na chvíli přikryjeme alobalem).
Rozpálíme pánev, maso nyní osolíme a opékáme ho z každé strany vždy asi 2 minuty. Můžeme přidat plátek másla.
Opečené zabalíme do alobalu a necháme dojít asi 12 minut v troubě. Do výpeku přidáme trochu vody, prošleháme, dochutíme a do chladnoucího zašleháme lžíci studeného másla (necháme pomalu rozpouštět). Šťávu můžeme trochu zahustit jíškou.