Babiččin trhanec s jablky
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 2-3 jablka
- 240 g hladké mouky
- 400 ml mléka
- 8 vajec
- 2 lžíce cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- špetka kypřícího prášku
- 3 lžíce rozinek
- 4 lžíce rumu (tuzemák)
- 4 lžíce moučkového cukru
- 3 lžíce másla
- med na podávání
Postup Babiččin trhanec s jablky
Postup přípravy receptu
-
Rozinky zalijeme horkou vodou a necháme nabobtnat. Oddělíme žloutky od bílků a bílky uložíme do ledničky. Z mouky, mléka, žloutků, soli, krystalového a vanilkového cukru a špetky prášku do pečiva ušleháme hladkou hmotu a dáme ji stranou. Jablka oloupeme, očistíme a nakrájíme na plátky.
Ve velké pánvi (nejlépe s nepřilnavým povrchem) rozehřejeme polovinu másla a polovinu jablečných plátků chvilku opékáme, až změknou.
Mezitím ušleháme tuhý sníh z bílků a zlehka vmícháme do těsta. Na jablka nalijeme polovinu těsta, snížíme teplotu, přikryjeme pokličkou a necháme zvolna opékat spodní stranu dozlatova.
Po chvíli pečení přisypeme polovinu rozinek. Asi po 10-15 minutách placku otočíme (povrch by měl už být tuhý) a krátce opečeme i z druhé strany. Placku roztrháme, zasypeme polovinou moučkového cukru a opékáme ze všech stran, aby zkaramelizoval. Zacákáme polovinou rumu a necháme ho odpařit.
Hotové porce udržujeme teplé a stejně pokračujeme i s druhou várkou. Nakonec vše smícháme, prohřejeme a podáváme pocukrované a pocákané tekutým medem.