Babiččin trhanec s jablky

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

2-3 jablka
240 g hladké mouky
400 ml mléka
8 vajec
2 lžíce cukru krystal
1 vanilkový cukr
špetka soli
špetka kypřícího prášku
3 lžíce rozinek
4 lžíce rumu (tuzemák)
4 lžíce moučkového cukru
3 lžíce másla
med na podávání

Postup přípravy receptu

  1. Rozinky zalijeme horkou vodou a necháme nabobtnat. Oddělíme žloutky od bílků a bílky uložíme do ledničky. Z mouky, mléka, žloutků, soli, krystalového a vanilkového cukru a špetky prášku do pečiva ušleháme hladkou hmotu a dáme ji stranou. Jablka oloupeme, očistíme a nakrájíme na plátky.

  2. Ve velké pánvi (nejlépe s nepřilnavým povrchem) rozehřejeme polovinu másla a polovinu jablečných plátků chvilku opékáme, až změknou.

  3. Mezitím ušleháme tuhý sníh z bílků a zlehka vmícháme do těsta. Na jablka nalijeme polovinu těsta, snížíme teplotu, přikryjeme pokličkou a necháme zvolna opékat spodní stranu dozlatova.

  4. Po chvíli pečení přisypeme polovinu rozinek. Asi po 10-15 minutách placku otočíme (povrch by měl už být tuhý) a krátce opečeme i z druhé strany. Placku roztrháme, zasypeme polovinou moučkového cukru a opékáme ze všech stran, aby zkaramelizoval. Zacákáme polovinou rumu a necháme ho odpařit.

  5. Hotové porce udržujeme teplé a stejně pokračujeme i s druhou várkou. Nakonec vše smícháme, prohřejeme a podáváme pocukrované a pocákané tekutým medem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!