Babiččin bramborový bochník
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- rozkvas:
- 30 g pravidelně krmeného žitného kvásku
- 150 g vody
- 150 g žitné chlebové mouky
- – dobře promícháme a zakryté necháme v teple místnosti kvasit asi 12-14 hodin
- Dále:
- 140 g vody
- 150 g vařených strouhaných brambor
- 2 lžičky kmínu
- 2 lžičky soli
- 350 g pšeničné chlebové mouky
Postup Babiččin bramborový bochník
Postup přípravy receptu
-
K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme v teple asi 1-2 hodiny kynout. Těsto je zpočátku tužší, stáním díky bramborám řídne.
Těsto vyškrábneme z mísy na pomoučený stůl, popřekládáme, chvíli necháme odpočinout a pak stočíme do bochníka, který uložíme na 1-2 hodiny kynout do moukou vysypané ošatky.
Vykynutý bochník vykulíme z ošatky, rukou ometeme přebytečnou mouku, celý ho orosíme vodou z rozprašovače a vložíme péct do rozehřáté trouby (220°C/45-50 minut).