Avokádový dort
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 zralé avokádo
- 50 g másla
- 175 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr (popř. jemný krystal s vanilkou)
- 2 vejce
- 300 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 250 ml podmáslí
- na potření:
- malinový džem
- Krém:
- 150 g másla
- 1 zralé avokádo
- 150 g měkkého tvarohu (doporučuji mascarpone)
- 200 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr (popř. jemný krystal s vanilkou)
- 2 lžičky limetkové kůry najemno nastrouhané
- 3 lžíce limetkové šťávy
- mléko dle potřeby
Postup Avokádový dort
Postup přípravy receptu
-
Měkkou dužinu avokáda rozmixujte. Vyšlehejte máslo s krupicovým i vanilkovým cukrem šlehačem do pěny a zapracujte dužinu avokáda. Do základu postupně zašlehejte vejce a v robotu do tohoto základu zapracujte mouku promíchanou se solí, kypřícím práškem a sodou, střídavě s podmáslím.
Nazelenalé těsto rozdělte do dvou forem (průměr 20 cm) a pečte na 170 °C cca 25 - 30 min (je třeba zkusit špejlí). Nechte 10 minut vydýchat a pak vyklopte na mřížku.
Na krém vyšlehejte máslo s dužinou avokáda, při nízkých otáčkách zapracujte tvaroh a pak moučkový cukr s vanilkovým. Nakonec přidejte limetkovou kůru, šťávu a dle potřeby zašlehejte do krému po lžičkách mléko. Krém musí být nadýchaný.
Oba korpusy slepte marmeládou nebo i každý zvlášť překrojte a spojte marmeládou a naskládejte na sebe, krém pak naneste ozdobnou špičkou po celém dortu.