Americký bramborový guláš

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

500 g hovězí kližky
2 cibule
2 lžíce rajčatového protlaku
2 lžičky sladké papriky nebo rovnou maďarské papriky
sůl
pepř
1 lžíce olivového oleje
2 lžíce červeného vinného octa
2 lžičky kmínu
2 lžičky majoránky pro dochucení na konci vaření, můžete vynechat
1 l hovězího vývaru
3 střední brambory
zakysaná smetana
hladkolistá petrželka na ozdobu při podávání

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a opečeme na rozpáleném oleji, aby se zatáhlo a opeklo dohněda. Opečené kostky dáme stranou.

  2. Nadrobno nakrájené cibule dáme do kastrolu, kde jsme opékali maso, přilijeme vinný ocet, promícháme a povaříme, aby cibule změkla. Asi 5 minut. Dobře promícháme a ode dna kastrolu nejlépe dřevěnou špachtlí oškrábeme přípečky po mase. Přidáme papriku, kmín a rajčatový protlak. Povaříme ještě 1 minutu a přilijeme hovězí vývar. (Ten je nejlepší si připravit a ne spoléhat na kostku!) Vše přivedeme k varu.

  3. Vrátíme do kastrolu kostky masa, zmírníme teplotu. Zakryjeme a dusíme na mírném ohni minimálně 30 minut. Pak odkryjeme, přidáme na kostky nakrájené syrové brambory a na mírném ohni vaříme ještě asi minimálně dvě a půl hodiny. Maso by mělo být měkkoučké, což zjistíte, jak jinak, ochutnáním. Jinak vaříme opravdu do měkka.

  4. Ještě můžeme dochutit solí a pepřem, případně přidat trochu majoránky. Při servírování přidáme na guláš lžíci zakysané smetany a dozdobíme nasekanou petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!