Americký bramborový guláš
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 500 g hovězí kližky
- 2 cibule
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžičky sladké papriky nebo rovnou maďarské papriky
- sůl
- pepř
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 2 lžičky kmínu
- 2 lžičky majoránky pro dochucení na konci vaření, můžete vynechat
- 1 l hovězího vývaru
- 3 střední brambory
- zakysaná smetana
- hladkolistá petrželka na ozdobu při podávání
Postup Americký bramborový guláš
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a opečeme na rozpáleném oleji, aby se zatáhlo a opeklo dohněda. Opečené kostky dáme stranou.
Nadrobno nakrájené cibule dáme do kastrolu, kde jsme opékali maso, přilijeme vinný ocet, promícháme a povaříme, aby cibule změkla. Asi 5 minut. Dobře promícháme a ode dna kastrolu nejlépe dřevěnou špachtlí oškrábeme přípečky po mase. Přidáme papriku, kmín a rajčatový protlak. Povaříme ještě 1 minutu a přilijeme hovězí vývar. (Ten je nejlepší si připravit a ne spoléhat na kostku!) Vše přivedeme k varu.
Vrátíme do kastrolu kostky masa, zmírníme teplotu. Zakryjeme a dusíme na mírném ohni minimálně 30 minut. Pak odkryjeme, přidáme na kostky nakrájené syrové brambory a na mírném ohni vaříme ještě asi minimálně dvě a půl hodiny. Maso by mělo být měkkoučké, což zjistíte, jak jinak, ochutnáním. Jinak vaříme opravdu do měkka.
Ještě můžeme dochutit solí a pepřem, případně přidat trochu majoránky. Při servírování přidáme na guláš lžíci zakysané smetany a dozdobíme nasekanou petrželkou.