Škvarkové pečivo - šneky, houstičky... nejen z remosky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

400 g hladké mouky
1 lžička soli - plnější
200 g škvarků nasekaných a smíchaných, cca 1:1 se sádlem
cca 2,5 dl mléka - vlažného, dle potřeby
cukr krupice na špičku lžičky
0,5 kostky droždí - 25 gramů
1 žloutek do těsta
1 bílek na potření
kmín a hrubá sůl nebo obyčejná na posyp

Postup přípravy receptu

  1. Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme cukrem, přilijeme trochu mléka, maličko promícháme na kašičku a necháme vzejít kvásek. Poté, když droždí vzkypí, přidáme žloutek, nasekané škvarky s vlažným sádlem, sůl a zbylé mléko a vypracujeme hladké těsto, v teple necháme cca 30 minut kynout.

  2. Po nakynutí těsto ještě jednou propracujeme a vytvoříme z něj housky, šneky, uzly..., necháme v teple na plechu s pečícím papírem ještě cca 10 minut kynout nebo je vložíme do remosky (bez kynutí), potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme dle chuti solí, kmínem..., zaklopíme a zapneme.

  3. Pečivo vkládané do trouby potíráme až po vykynutí na plechu před vložením do trouby předehřáté na 170 stupňů.

  4. Pečeme dle velikosti vytvořených kousků uzlů, houstiček... cca 30 - 40 minut dozlatova.

  5. Pečivo podáváme jako přílohu nebo samostatně s bílou kávou, kakaem...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!