Amarant se zeleninou na způsob rizota
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 1 hrnek amarantu (200 g)
- 1 cibule
- 1/2 pórku (menšího)
- 350 g míchné mražené zeleniny
- trochu růžiček brokolice
- sůl
- pepř
- olej
Postup Amarant se zeleninou na způsob rizota
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme zeleninovou směs.
Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli, po chvíli k ní přidáme pórek.
Když je cibulka hotová (zesklovatí a začne mírně zlátnout), přisypeme mraženou zeleninu, lehce podlijeme vodou a přiklopíme pokličkou. Po chvilce přidáme růžičky brokolice a společně dusíme doměkka.
Amarant vsypeme do hrnce, zalijeme dvojnásobkem vody (nebo vývaru), osolíme a přivedeme k varu.
Za občasného míchání vaříme pod pokličkou na mírném plameni 20 minut. Je-li potřeba, přilijeme ještě trošku vody.
Do hotového amarantu přimícháme podušenou zeleninu a dochutíme solí a pepřem.
Toto je zcela základní předpis, zeleninu můžeme různě obměňovat dle sezóny a chuti, můžeme dochutit libovolným kořením či bylinkami.
Masožravci mohou přidat i drobné kousky masa, podobně jako do rizota.