Albertová musaka
Recepty, Mleté masoSuroviny
- Na musaku:
- 700 g mletého hovězího masa (nejlépe zadního)
- větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 ml bílého suchého vína
- rovná lžička mleté skořice
- 2 lilky
- 1 mladá cuketa
- sůl
- pepř
- 4 -5 rajčat
- 400 g loupaných rajčat Valfrutta (plechovka)
- velká hrst petrželové natě možno i bazalky
- olivový olej (záměrně neudávám množství.. podle potřeby)
- Na bešamel:
- 35 g másla
- 35 g hladké mouky
- 300-400 ml mléka
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky černého pepře
- lžíce strouhané citronové kúry
- sůl
- pepř
- Dále:
- 3 větší brambory
- zapékací mísu o objemu cca 2l.
Postup Albertová musaka
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme masovou směs: Na trošce oleje si osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět, přidáme rozmělněné česneky a po minutě míchání přidáme pomleté maso. Opékáme do hněda.
Poté přidáme skořici, víno a plechovku s rajčaty. Promícháme, zesílíme plamen, až nám začne směs bublat, plamen stáhneme. Po půlhodině, až máme směs vysmaženou a bez tekutiny, přidáme nakrájenou petrželovou nať nebo natrhanou bazalku, osolíme, opepříme a dáme stranou.
Brambory oloupeme a dáme vařit do poloměkka. Necháme vychladnout.
Připravíme si lilky, které omyjeme, osušíme a nakrájíme na kolečka silná cca 1/2 cm. Na pánvičce rozpálíme olivový olej a lilky osmahneme do krásně zlatohnědé barvičky.
Osmažené pak přeložíme na papírovou utěrku a necháme nasát přebytečný tuk. Olej během smažení podle potřeby přidáváme. Bešamel: Na pánvi necháme rozpustit máslo, vsypeme mouku, krátce osmažíme a zalijeme mlékem. Přidáme bobkové listy, pepř a strouhanou citronovou kúru. Stáhneme plamen a za občasného promíchání vaříme cca 20 minut.
Potom vylovíme bobkový list a pepř. Vmícháme na jemno strouhaný sýr a žloutky. Mícháme do rozpuštění sýra, což je za okamžik. Osolíme a opepříme.
Do zapékací mísy na dno nalijeme slabou vrstvičku bešamelu. A vrstvíme: nejdříve dáme na kolečka nakrájenou cuketu, tu osolíme, přidáme masovou směs, opečené lilky, ty taky osolíme, dále na kolečka nakrájená rajčata, opět osolíme, zase masovou směs atd. Končit bychom měli masovou směsí, kterou poklademe na kolečka nakrájenými bramborami a to vše přelijeme bešamelem.
Dáme do trouby předehřáté na 200°C (horkovzduch), po 15 minutách teplotu snížíme na 180°C a pečeme dalším 15 až 20 minut. Záleží na troubě. Povrch by měl být hezky zlatohnědý.