Žitný chleba s nasladovaným šrotem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Šrot na nasladování:
120 g žitné velice hrubě mleté mouky nebo šrotu
120 g vřelé vody
Těsto:
30 g pravidelně krmeného kvásku
380 g žitné chlebové mouky
(150 g na rozkvas, 230 g později do těsta)
320 g vody
(150 g do rozkvasu a 170 g ještgě do těsta)
50 g celého máku
2 lžičky soli

Postup přípravy receptu

  1. 10-12 hodin předem rozkrmíme kvásek (30 g kvásku, 150 g mouky, 150 g vody – vše z předepsaných a odvážených surovin) a včas také nasladujeme šrot. Šrot zalijeme (spaříme) 80°C horkou vodou, dobře promícháme a 4-5 hodin udržujeme v teple 28-30°C. Vyřešila jsem to použitím termohrnku, který jsem po dvou hodinách, kdy začal víc chladnout, zabalila do peřiny. Hotový nasladovaný šrot má docela tmavou barvu, příjemně voní a chutná nasládle.

  2. Do rozkvašeného kvásku přidáme teplý šrot a ostatní suroviny a vymísíme těsto – není třeba hníst dlouho, žitná mouka nemá přehnané hnětení moc ráda.. Hned po umíchání těsto urovnáme do dobře vymazané formy, necháme vykynout a upečeme (230°C, asi 30-35 minut). Žitné chleby je dobré nakrojit až 12-24 hodin po jejich upečení.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!