Žitný chleba s nasladovaným šrotem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Šrot na nasladování:
- 120 g žitné velice hrubě mleté mouky nebo šrotu
- 120 g vřelé vody
- Těsto:
- 30 g pravidelně krmeného kvásku
- 380 g žitné chlebové mouky
- (150 g na rozkvas, 230 g později do těsta)
- 320 g vody
- (150 g do rozkvasu a 170 g ještgě do těsta)
- 50 g celého máku
- 2 lžičky soli
Postup Žitný chleba s nasladovaným šrotem
Postup přípravy receptu
-
10-12 hodin předem rozkrmíme kvásek (30 g kvásku, 150 g mouky, 150 g vody – vše z předepsaných a odvážených surovin) a včas také nasladujeme šrot. Šrot zalijeme (spaříme) 80°C horkou vodou, dobře promícháme a 4-5 hodin udržujeme v teple 28-30°C. Vyřešila jsem to použitím termohrnku, který jsem po dvou hodinách, kdy začal víc chladnout, zabalila do peřiny. Hotový nasladovaný šrot má docela tmavou barvu, příjemně voní a chutná nasládle.
Do rozkvašeného kvásku přidáme teplý šrot a ostatní suroviny a vymísíme těsto – není třeba hníst dlouho, žitná mouka nemá přehnané hnětení moc ráda.. Hned po umíchání těsto urovnáme do dobře vymazané formy, necháme vykynout a upečeme (230°C, asi 30-35 minut). Žitné chleby je dobré nakrojit až 12-24 hodin po jejich upečení.