Žitný celozrnný kváskový chléb

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

500 g žitný kvásek
500 g žitné mouky jemně mleté
1 PL kmínu
1 PL soli
40-50 g ovesných vloček s klíčky
20 g lněného semínka nebo sezamového
2-3 PL slunečnicového semínka
20 g pšeničných klíčků
20-40 g ovesných otrub
450 ml vody

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy připravíme veškeré suché ingredience a řádně promícháme. Pak odměříme kvásek (když bude trochu více, nevadí), nakonec přilejeme vodu. Krátce promícháme, aby vznikla kompaktní hmota. Necháme 20 odpočinout, mouka naváže vodu.

  2. Pak asi 5 minut proděláme (těsto mezitím mírně zahoustlo, je lepivé, drží tvar, mírně nakyslé).

  3. Potom přendáme do formy buď vyložené papírem na pečení nebo vymazané olejem. Já peču v římském hrnci, takže dávám papír. Necháme kynout v pokojové teplotě 20°-22° po dobu 4-6 hodin. Ideální je ráno zadělat, po obědě upéct upéct nebo po obědě zadělat a večer upéct.

  4. Troubu předehřejeme na 250°C. Pečeme 20 min, pak zmírníme na 200°C a dopékáme 40 minut.

  5. Po upečení vyndáme z formy, případně odstraníme papír a potřeme slanou vodou ze všech stran. Necháme řádně vychladnout (4-5 hodin). Máme asi 1,4 kg chleba, zdravého, jako za časů našich babiček.

  6. To půlkilo žitné mouky můžeme zmenšit a doplnit buď pšeničnou chlebovou nebo špaldovou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!