Žitný celozrnný kváskový chléb
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 500 g žitný kvásek
- 500 g žitné mouky jemně mleté
- 1 PL kmínu
- 1 PL soli
- 40-50 g ovesných vloček s klíčky
- 20 g lněného semínka nebo sezamového
- 2-3 PL slunečnicového semínka
- 20 g pšeničných klíčků
- 20-40 g ovesných otrub
- 450 ml vody
Postup Žitný celozrnný kváskový chléb
Postup přípravy receptu
-
Do mísy připravíme veškeré suché ingredience a řádně promícháme. Pak odměříme kvásek (když bude trochu více, nevadí), nakonec přilejeme vodu. Krátce promícháme, aby vznikla kompaktní hmota. Necháme 20 odpočinout, mouka naváže vodu.
Pak asi 5 minut proděláme (těsto mezitím mírně zahoustlo, je lepivé, drží tvar, mírně nakyslé).
Potom přendáme do formy buď vyložené papírem na pečení nebo vymazané olejem. Já peču v římském hrnci, takže dávám papír. Necháme kynout v pokojové teplotě 20°-22° po dobu 4-6 hodin. Ideální je ráno zadělat, po obědě upéct upéct nebo po obědě zadělat a večer upéct.
Troubu předehřejeme na 250°C. Pečeme 20 min, pak zmírníme na 200°C a dopékáme 40 minut.
Po upečení vyndáme z formy, případně odstraníme papír a potřeme slanou vodou ze všech stran. Necháme řádně vychladnout (4-5 hodin). Máme asi 1,4 kg chleba, zdravého, jako za časů našich babiček.
To půlkilo žitné mouky můžeme zmenšit a doplnit buď pšeničnou chlebovou nebo špaldovou.