Žemličky z Melty
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 300 g uvařené a scezené Melty
- 25 g oleje
- 50 g žitné chlebové mouky
- 50 g pšeničné chlebové mouky
- 400-420 g hladké mouky
- lžíce mletého lněného semínka
- 2 lžičky soli
- lžička cukru
- 10 g čerstvého droždí
- lněné semínko na posyp
Postup Žemličky z Melty
Postup přípravy receptu
-
Z trochy vychladlé Melty, několika lžic mouky, všeho cukru a droždí (vše z přichystaných surovin) umícháme kvásek a necháme 20 minut kynout.
Přidáme zbytek surovin, umícháme těsto, které necháme přibližně hodinu vykynout.
Propracujeme na pomoučeném vále a rozdělíme na 10 dílů - z každého uděláme bulku a necháme 5 minut odpočinout.
Z bulek narazíme žemličky (kaiserky) - kdo nemá raznici, dá na plech nakynout už rovnou tyhle bulky. Kaiserky dáme na plech kynout vzhůru nohama - po vykynutí opatrně obrátíme, postříkáme vodou, posypeme lnem a dáme upéct do vyhřáté trouby (220°C/asi 15-20 minut).