Zemlbába (žemlovka) po našem
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 1 veka
- 1/2 l mléka
- 1 tvaroh
- máslo na vymazání pekáčku
- 1-2 vejce
- trochu citronové kůry
- šťáva z citronu
- 1 pudinkový prášek
- moučkový cukr (podle chuti)
- jablka (podle každého)
- rozinky namočené v rumu
- skořice
- mražené nebo čerstvé ovoce
- (jahody, borůvky, ostružiny apod.)
- škrob
- meduňka
Postup Zemlbába (žemlovka) po našem
Postup přípravy receptu
-
Dno pekáčku vymažeme máslem a pokládeme plátky veky, namočenými v mléce. Na veku dáme polovinu ušlehaného tvarohu s pudinkovým práškem, žloutkem, vanilkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou.
Další vrstvu tvoří nastrouhaná jablka, pokapaná citronem, posypaná cukrem, rozinkami a skořicí. Na jablečnou vrstvu dáme druhou polovinu tvarohové směsi. Nakonec vše přikryjeme opět plátky veky, namočenými v mléce.
Dáme péci do předehřáté trouby na 170 stupňů. Před dopečením přidáme na směs ušlehané bílky a dál pečeme dorůžova.
Na talíři doplníme povařeným a zahuštěným (přidáme trochu kukuřičného škrobu) ovocem. Ozdobíme snítkou meduňky.