Zemlbába (žemlovka) po našem

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

1 veka
1/2 l mléka
1 tvaroh
máslo na vymazání pekáčku
1-2 vejce
trochu citronové kůry
šťáva z citronu
1 pudinkový prášek
moučkový cukr (podle chuti)
jablka (podle každého)
rozinky namočené v rumu
skořice
mražené nebo čerstvé ovoce
(jahody, borůvky, ostružiny apod.)
škrob
meduňka

Postup přípravy receptu

  1. Dno pekáčku vymažeme máslem a pokládeme plátky veky, namočenými v mléce. Na veku dáme polovinu ušlehaného tvarohu s pudinkovým práškem, žloutkem, vanilkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou.

  2. Další vrstvu tvoří nastrouhaná jablka, pokapaná citronem, posypaná cukrem, rozinkami a skořicí. Na jablečnou vrstvu dáme druhou polovinu tvarohové směsi. Nakonec vše přikryjeme opět plátky veky, namočenými v mléce.

  3. Dáme péci do předehřáté trouby na 170 stupňů. Před dopečením přidáme na směs ušlehané bílky a dál pečeme dorůžova.

  4. Na talíři doplníme povařeným a zahuštěným (přidáme trochu kukuřičného škrobu) ovocem. Ozdobíme snítkou meduňky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!