Zelí s medem
Recepty, PřílohySuroviny
- 1 sklenice červeného sterilovaného zelí (já měla z Albertu o objemu 670 g)
- 1 menší cibule
- 2 PL medu
- 1 PL vinného octu (lze i normální)
- 1 lžička drceného kmínu (nebo dle chuti)
- sádlo nebo jiný vhodný tuk
Postup Zelí s medem
Postup přípravy receptu
-
Na zvoleném tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli do sklovita. Přidáme kmín, několik sekund restujeme a vysypeme obsah sklenice i s nálevem. Přidáme 1 PL medu, zmírníme teplotu a dusíme téměř na skus – cca 30 minut.
Poté přidáme ocet a zbytek medu a dodusíme do odpaření tekutiny – cca 10 min. Vypneme plotýnku a dochutíme dle naší chuti. Necháme spojit chutě asi 5 minut.
Výsledná chuť je medově kyselkavá a med obdivuhodně zvýrazní právě červené zelí.
Já nezahušťovala, ale lze zahustit dle zvyklostí.
Další variantou je ke konci dušení přidat ¼ l smetany – to jsem vyčetla z webu, ale nezkoušela.
Já podávala k prejtu a bramborám. Lze samozřejmě použít všude tam, kde používáme červené zelí (úplně ho vidím u křupavě upečené kachničky). Zdroj: rodinný recept, ale našla jsem i na různých webech.