Zeleninový koláč s pořádnou dávkou sýrů

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

Ingredience na těsto:
250 g celozrnné špaldové mouky (můžete použít i klasickou hladkou)
špetka soli
špetka prášku do pečiva
3 lžíce ledové vody
120 g přepuštěného másla - nejraději používám České Ghíčko
Ingredience na náplň:
1 menší cuketa
3-4 rajčata
1 žlutá paprika
2 mozzarelly
1 stroužek česneku
olivový olej
100 g balkánského sýra
50 g sýru Grana Padano
50 g Goudy
malá hrstka strouhanky
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme mouku (pokud použijeme klasickou hladkou, je dobré jí nejprve prosít, aby se provzdušnila), přidáme sůl, prášek do pečiva a máslo na menší kousky. Rukou vypracujeme drobivou směs, do které postupně přidáváme ledovou vodu. Směs zpracováváme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladké těsto. To pak zabalíme do potravinářské folie a uložíme alespoň na hodinu do lednice. Mezitím si nastrouháme balkánský sýr, goudu a sýr Grana Padano. Česnek prolisujeme a smícháme s trochou olivového oleje. Cuketu nakrájíme na tenká kolečka, rozložíme na utěrku, osolíme a necháme 15 minut vypotit. Na kolečka si nakrájíme i rajčata, papriku a mozzarellu.

  2. Po hodině vytáhneme těsto z lednice, opět propracujeme a vyválíme na pomoučeném vále na kulatý plát (tlustý cca 4mm), který přendáme do vymazané koláčové formy (průměr 28cm). Dno korpusu pomažeme česnekovým olejem a lehce posypeme strouhankou, aby nám vpila přebytečnou tekutinu, kterou pustí zelenina během pečení. Dále jej posypeme směsí strouhaných sýrů. Na ně začneme vrstvit nakrájenou zeleninu střídavě s mozzarellou. Na závěr lehce osolíme a opepříme. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů přibližně 30 - 40 minut.

  3. Dobrou chuť přeje Solnička v kuchyni!


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!