Zeleninový koláč s pořádnou dávkou sýrů
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- Ingredience na těsto:
- 250 g celozrnné špaldové mouky (můžete použít i klasickou hladkou)
- špetka soli
- špetka prášku do pečiva
- 3 lžíce ledové vody
- 120 g přepuštěného másla - nejraději používám České Ghíčko
- Ingredience na náplň:
- 1 menší cuketa
- 3-4 rajčata
- 1 žlutá paprika
- 2 mozzarelly
- 1 stroužek česneku
- olivový olej
- 100 g balkánského sýra
- 50 g sýru Grana Padano
- 50 g Goudy
- malá hrstka strouhanky
- sůl
- pepř
Postup Zeleninový koláč s pořádnou dávkou sýrů
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme mouku (pokud použijeme klasickou hladkou, je dobré jí nejprve prosít, aby se provzdušnila), přidáme sůl, prášek do pečiva a máslo na menší kousky. Rukou vypracujeme drobivou směs, do které postupně přidáváme ledovou vodu. Směs zpracováváme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladké těsto. To pak zabalíme do potravinářské folie a uložíme alespoň na hodinu do lednice. Mezitím si nastrouháme balkánský sýr, goudu a sýr Grana Padano. Česnek prolisujeme a smícháme s trochou olivového oleje. Cuketu nakrájíme na tenká kolečka, rozložíme na utěrku, osolíme a necháme 15 minut vypotit. Na kolečka si nakrájíme i rajčata, papriku a mozzarellu.
Po hodině vytáhneme těsto z lednice, opět propracujeme a vyválíme na pomoučeném vále na kulatý plát (tlustý cca 4mm), který přendáme do vymazané koláčové formy (průměr 28cm). Dno korpusu pomažeme česnekovým olejem a lehce posypeme strouhankou, aby nám vpila přebytečnou tekutinu, kterou pustí zelenina během pečení. Dále jej posypeme směsí strouhaných sýrů. Na ně začneme vrstvit nakrájenou zeleninu střídavě s mozzarellou. Na závěr lehce osolíme a opepříme. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů přibližně 30 - 40 minut.
Dobrou chuť přeje Solnička v kuchyni!