Zelené fazolkové lusky na smetaně
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- čerstvé fazolkové lusky (měla jsem skoro plnou zadělávací mísu)
- cca 3-4 dkg másla
- 2 lžičky práškového česneku
- 1 lžička alnatura koření (bezglutamátové polévkové koření z DM)
- 1 lžíce jíšky
- 200 ml sladké smetany (šlehačky)
- 1/2 citronu
- sůl
- pepř
- anglická slanina
Postup Zelené fazolkové lusky na smetaně
Postup přípravy receptu
-
Lusky vypereme a zbavíme konečků, pokrájíme na cca 4 cm kousky. Lehce restujeme ve woku na rozpuštěném másle, posypeme česnekem, kořením, trochu osolíme a opepříme. Podlijeme cca půl skleničkou vody a pod pokličkou asi 5 minut podusíme.
Pokličku odkryjeme, zvýšíme příkon tepla a rychle vydusíme všechnu tekutinu. Fazolky by měly zůstat sice měkké, ale křoupavé, nerozvařené.
Potom přidáme jíšku, klidně granulovanou, promícháme, zalijeme smetanou a necháme chvilku povařit. Fazolky neplavou v omáčce, jsou jen trošku hustou smetanou obalené.
Nakonec dáme šťávu z citronu a podle chutí dosolíme. Na menší pánvi opečeme anglickou slaninu, kterou jídlo na talíři nejen ozdobíme, ale taky báječně ochutíme.