Žebra pečená v marinádě z celeru a jablečných povidel
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1,5 kg vepřových masitých žeber
- 1 malá sklenka jablečných povidel (cca 200g)
- 1 menší celer
- 500 ml černého piva
- 5 polévkových lžic sójové omáčky
- 5 stroužků česneku
- 8-10 listů šalvěje
- sůl
- pepř
- kousek másla
Postup Žebra pečená v marinádě z celeru a jablečných povidel
Postup přípravy receptu
-
Žebra naporcujeme, osolíme a opepříme.
Vložíme je do pekáče.
Marinádu připravíme smícháním povidel, nahrubo nastrouhaného celeru, sójové omáčky a rozmačkaného česneku.
Touto směsí potřeme z obou stran žebra, přidáme posekanou šalvěj, vše zalijeme černým pivem a necháme několik hodin (nejlépe přes noc) marinovat.
Poté vše vložíme do vyhřáté trouby na 200 - 220°C, zprvu pečeme 1,5 hodiny přiklopené, mezitím poléváme výpekem (popř. podléváme mírně vodou) a pak ještě půl hodiny odkryté dopečeme do hněda.
Maso vyjmeme a výpek propasírujeme nebo rozmixujeme, dochutíme a můžeme zjemnit kouskem másla.
Podáváme se šťouchanými brambory, šlo by určitě i se zelím a knedlíkem.