Zdravější celozrnné knedlíky

Recepty, Přílohy

Suroviny

1/4 l mléka
2 velká nebo 3 střední vejce
1/2 hrnku pohankových vloček (=125 ml)
1/2 hrnku ovesné mouky
1/2 hrnku pohankové krupice
1 hrnek pšeničné celozrnné mouky
1,5 lžíce soli
1/2 prášku do pečiva
2 velké celozrnné bagety

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve dáme vařit vodu ve velkém hrnci. Bagety nakrájíme na kostičky (krájím nejprve podélně na poloviny, pak podélně přes na čtvrtiny, a potom zase přes na kostičky, ale každý má svůj způsob).

  2. Do větší misky klepneme celá vejce, rozšleháme, přilijeme mléko, osolíme, šleháme a přisypáváme pohankovou krupici, ovesnou mouku a pohankové vločky. Smícháme celozrnnou pšeničnou mouku s práškem do pečiva a vmícháme (nešleháme) do směsi.Těsto by mělo být jako hustější lívancové těsto. Pokud by vám zdálo moc řídké, přidejte trochu celozrnné mouky, moc tuhé - trochu mléka. Pak přidáme bagety.

  3. Tvoříme knedlíky asi 7 cm v průměru a maximálně 20 cm dlouhé, máčíme ruce ve studené vodě, obalíme v celozrnné mouce a vkládáme do vařící vody. Pracujeme rychle a hned přikryjeme poklicí. Opatrně odstrčíme ode dna a hlídáme, aby se nepřilepily. Od bodu varu vaříme 20 minut. Po chvíli snížíme teplotu. Zhruba v polovině času knedlíky rychle obrátíme a hned zase přikryjeme.

  4. I při vyndavání knedlíků je třeba pracovat rychle. Ideální by bylo mít někoho k ruce, kdo by obsluhoval poklici. Ale s vyndavačem knedlíků to docela jde zvládnout. Takže zvednout poklici, vyndat knedlík, přiklopit poklici, knedlík rozkrojit na půl a šup s ním do mísy. A znovu zvednout poklici.... Proč tenhle postup? Aby se knedlíky nesrazily. Pokud by se to některému knedlíku přeci jen povedlo, při troše pochopení a tolerance lze jej sníst také. Třeba s vejci.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!