Zdravá sekaná
Recepty, Mleté masoSuroviny
- Sekaná:
- 500 g libového mletého masa
- 50 g salámu Choriza
- 1 šálek čerstvé celozrnné strouhanky
- 1 strouhaná malá cibule
- 2 oloupané mrkve - hrubě nastrouhané
- 70 g rajčatového protlaku (minikonzerva)
- 2 lžíce sekané petrželky
- 1 vejce
- 1/4 šálku barbecue omáčky
- 9 vařených brambor
- 1 svazek očištěné a oloupané jarní cibulky
- Sekaná:
- karotky
- 150 g zelené fazolky
- Moje omáčka barbecue:
- 1/2 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce směsi koření na barbecue se zeleným pepřem (fa Rojík Ladislav, Brno)
- 1 plechovka krájených rajčat (400 g)
- 15 kostek (50 – 60 g) hnědého cukru
- 2-3 lžíce octa balzamico
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1/2 lžíce tekutého koření Maggi
- 1 lžíce brusinkové marmelády
- Moje vařené brambory:
- 750 g oškrábaných a na kostky pokrájených brambor
- 2 stopky celerové natě
- 2-3 snítky petrželové natě
- 1 cibule (ve slupce)
- lžička drceného kmínu
- sůl
- 1 l horkého zeleninového bujónu
Postup Zdravá sekaná
Postup přípravy receptu
-
Předehřejte troubu na 180° C. Připravte si plech s papírem na pečení. Maso, na kousky pokrájené plátky Choriza, strouhanku, cibuli, mrkev, rajskou omáčku, petržel a vejce vsypte do jedné velké mísy. Dochutíme solí a pepřem.
Dobře umytýma rukama míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
Sekanou vytvarujeme na obdélník cca 10 cm x 18 cm (já dával do skleněné zapékací misky, tak mám velký čtverec).
Vložíme na plech a pečeme 25 až 30 minut, nebo dokud sekaná není hotová. Vyjměte z trouby a slijte přebytečný tuk.
Sekanou shora polijeme omáčkou barbecue a vrátíme do trouby na dalších asi 10 minut, než nám povrch s omáčkou nezesklovatí.
Pak vyjmeme z trouby a necháme bokem asi 5 minut odpočinout.
Mezitím si uvaříme brambory do měkka, v mikrovlnce připravíme zeleninu - mrkev a fazole v samostatných uzavřených plastových sáčcích s možností těsného uzavření. Po dobu 1 1/2 až 2 minut, nebo dokud není vše skoro měkké při 100% výkonu mikrovlnky zahříváme. Pokrájíme sekanou na plátky a podáváme se zeleninou a vařenými bramborami, nebo bramborovou kaší.
Moje omáčka barbecue: V menším hrnci na lžíci oleje opékejte na drobné kousky posekanou cibuli a česnek, vše zaprášené směsí koření Barbecue, asi 3 minuty do sklovita.
Přidejte obsah konzervy krájených rajčat, vsypte hnědý cukr, ocet Balzamiko, sójovou omáčku a Maggi a přidejte brusinkovou marmeládu.
Nechte pak mírně probublávat těsně okolo bodu varu asi 20 – 30 minut do zhoustnutí. Až přiměřeně vychladne, rozmixujte omáčku a nechte vychladnout úplně.
Zkontrolujte chuť a případně dosolte, ale asi nebude třeba.
Moje vařené brambory: Všechny suroviny vložíme do hrnce a zalijeme horkým vývarem – brambory musí být ponořeny. Vodu uvedeme do varu a vaříme dál normálně do změknutí brambor. Vodu po slití můžeme použít k vaření polévky.