Zázvorový bůček z papiňáku
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 600 g vepřového bůčku
- 1 vrchovatá pl sádla
- 1 velká cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 zarovnaná kl celého kmínu
- 2 zarovnané kl mletého zázvoru
- 1 kostka masoxu
- 1,5 dl horké vody
Postup Zázvorový bůček z papiňáku
Postup přípravy receptu
-
Pokud si koupíme bůček i s kůží, maso opláchneme, osušíme a kůži seřízneme.
Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na větší kostičky, česnek na širší plátky. Do hrnce dáme rozehřát sádlo, nasypeme kmín, přisypeme nakrájenou cibuli s česnekem 2 minuty promícháváme a restujeme.
Pak vložíme bůček a ze všech stran necháme zatáhnout, trvá to asi tak 2-3 minuty, až maso dostane našedlou barvu. Poté zasypeme mletým zázvorem, vařečkou promícháme, přilijeme 1,5 dl horké vody, můžeme přidat odkrojenou kůži, rozdrobíme kostku masoxu, hrnec zaděláme tlakovou poklicí, plamen zesílíme na nejvyšší stupeň a až začne ventil hrnce hodně syčet, plamen stáhneme a 25 minut necháme dusit.
Troubu si předehřejeme. Po 25 minutách hrnec vypneme a necháme ochladit. Poklici sejmeme, měkké maso i se šťávou přendáme do pekáčku, vložíme do předem zapnuté trouby a na plný výkon necháme za občasného přelití vypékanou šťávou dopéct do zlaté barvičky, to trvá zhruba tak 20 minut- podle mé plynové trouby. Pokud se nám šťáva bude hodně vypékat, můžeme ještě trochu horké vody přilít.
Hotový bůček nařežeme na silnější plátky, jak kdo má rád a můžeme podávat s knedlíkem, se zelím a nebo jako já jen obložené salátem a knedlíky přelité dobrou zázvorovo - zeleninovou šťávou. Lze také nechat bůček vystydnout, nakrájet a podávat jen s pečivem a zeleninovou oblohou k večeři.