Závin s jablečno-tvarůžkovou náplní
Recepty, MoučníkySuroviny
- 400 g listového těsta
- 200 g Olomouckých tvarůžků
- 50 ml pomerančové šťávy
- 2 lžíce sušených brusinek
- 3 lžíce slunečnicových semínek
- 6 lžic strouhanky z dětských piškotů
- 6 středně velkých jablek
- 1 sáček skořicového cukru
- 2 cm silný plátek másla
- hladká mouka na posypání pracovní desky
Postup Závin s jablečno-tvarůžkovou náplní
Postup přípravy receptu
-
Brusinky namočíme alespoň na hodinu do pomerančové šťávy, pak je scedíme a nakrájíme nadrobno.
Semínka dáme na 2 minuty opražit na suché pánvi. Pokud mají jablka hezkou slupku, nastrouháme je i s ní na hrubých slzičkách a přebytečnou šťávu odstraníme.
Tvarůžky nastrouháme na hrubých slzičkách, promícháme s jablky, brusinkami, semínky a skořicovým cukrem. Směs rozdělíme na 3 díly.
Pracovní plochu posypeme moukou, těsto rozdělíme na 3 díly a z každého vyválíme obdélníkový plát. Každý plát posypeme 2 lžícemi piškotové strouhanky a rozprostřeme jablečnou směs.
Boční strany naplněných plátů malinko přehneme dovnitř a z delší strany zavineme do závinů. Záviny dáme na plech s pečícím papírem, vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme cca 35 minut.
Mezitím v kastrůlku rozpustíme máslo kterým potřeme upečené a z trouby vytažené záviny. Po vystydnutí nakrájíme na porce a posypeme moučkovým cukrem.