Zapékané těstoviny s brokolicí, špenátem a Blaťáckým zlatem

Recepty, Těstoviny

Suroviny

350 g těstovin
1 hlava brokolice
100 g čerstvých lístků baby špenátu
2 stroužky česneku
1-2 šalotky
sůl
pepř
muškátový oříšek
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
asi 300 ml mléka
120 g sýra Blaťácké zlato
olej

Postup přípravy receptu

  1. Těstoviny dáme vařit do dostatečného množství osolené vody podle návodu na obalu. Uvařené scedíme a odložíme.

  2. V hrnci přivedeme k varu vodu, brokolici rozebereme na jednotlivé růžičky a dáme vařit. Když je brokolice poloměkká, přisypeme k ní lístky špenátu, přiklopíme pokličkou a ihned vypneme. Asi po minutě zeleninu scedíme. Na lžíci oleje necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku, pak přihodíme nasekané stroužky česneku a vypneme.

  3. V kastrůlku rozehřejeme máslo, vmícháme mouku, připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem, dobře promícháme, osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem, dobře provaříme, přitom stále mícháme, aby se bešamel nepřipálil. Nakonec vmícháme nahrubo nastrouhaný sýr.

  4. Vařené těstoviny v míse smícháme s brokolicí, špenátem, přidáme orestovanou šalotku s česnekem a nakonec promícháme s připraveným bešamelem. Zapékací misku vymažeme nebo vystříkáme olejem, naplníme s ní těstoviny a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Zapékáme asi 15 minut, až těstoviny na povrchu dostanou zlatavou kůrku. Podáváme se zeleninovým salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!