Marocké kuře s harissou, olivami a citronem
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 2 kuřecí prsa (asi 300 g)
- sáček zelených oliv bez pecky
- 150 ml kuřecího vývaru
- 1 citron
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky kajenského pepře nebo chilli
- 1 lžička čerstvého zázvoru nastrouhaného, může pomoci i sušený mletý
- sůl
- pepř
- 4 lžičky harissy
- 2 lžíce medu
- listová petrželka
- máta
- 1-2 lžíce olivového oleje
Postup Marocké kuře s harissou, olivami a citronem
Postup přípravy receptu
-
Smícháme všechno koření a přidáme sůl. Kuřecí prsa posypeme směsí koření a tu důkladně promasírujeme prsty do masa.
V kastrolu rozehřejeme olej a na střední teplotě opečeme kořeněná prsa, asi 6 minut z každé strany. Prsa z kastrolu vyjmeme a dáme stranou.
Do kastrolu po pečení kuřete dáme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme asi 5 minut, aby zesklovatěla. Přidáme nadrobno nasekaný nebo prolisovaný česnek a zázvor. Promícháme a necháme zpěnit několik minut.
Nasekáme si petrželku a mátu. S přidáním počkejte až na závěr. Decentně s tou mátou, pokud se trochu bojíte jejího aroma. Ale nemusíte mít obavy, stačí pár lístků, pak všechny chutě se nakonec propojí.
Přidáme trochu vývaru, med, na plátky nakrájený citron, olivy a harissu. Promícháme, přivedeme k varu a dolijeme vývar. Znovu přivedeme k vau. Nyní do kastrolu vrátíme opečená kuřecí prsa, snížíme teplotu a zakryjeme. Vaříme 30 minut. V závěru vaření přidáme nasekanou petržel a trochu nasekané máty. Ještě zakryjeme, vypneme vařič a necháme dojít.
Podáváme s rýží. Petrželka na ozdobení nic nepokazí.