Zapečený sýrový květák
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 1 menší květák či 1/2 většího
- 75 ml smetany 12 %
- 3 vejce
- 3 lžíce čerstvé strouhanky
- 20 dkg strouhaného sýra (měla jsem směs ementál, gouda, čedar)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- hrst čerstvých bylinek dle chuti (pažitka, petrželka, bazalka...)
- plátek másla
- lžíce oleje
Postup Zapečený sýrový květák
Postup přípravy receptu
-
Květák rozebereme na růžičky a v osolené vodě povaříme 5-7 minut, aby lehce změkl, ale nebyl rozvařený.
Zapékací mísu vytřeme olejem, vložíme okapaný květák a poklademe kousky másla. Zalijeme směsí smetany, vajec, poloviny sýra, soli, pepře, nasekaných bylinek a poloviny strouhanky.
Navrch dáme vrstvu druhé poloviny sýra smíchaného se zbytkem strouhánky a zapečeme dozlatova v troubě předehřáté na 200°C, cca 15-20 minut.