Zapečené brambory s olivami a několika druhy sýrů

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

600 g brambor
(oloupaných a pokrájených na kostičky)
200 g Nivy
150 g Čedaru
1 Hermelín
špetka uzené papriky
sůl, pepř, drcený kmín
2 jarní cibulky
1,5 kelímku zakysané smetany,
smíchané s dijonskou hořčicí, petrželkou, pepřem a kapkou olivového oleje
(může být místo zakysané smetany i tatarská omáčka)
1/2 balíčku zelených oliv bez pecky

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, pokrájíme na kostičky. Promícháme se solí, pepřem, drceným kmínem a uzenou paprikou. Olivy propláchneme, necháme okapat a rozpůlíme. Zakysanou smetanu smícháme s hořčicí, pokrájenou petrželkou, jarní cibulkou a olivovým olejem.

  2. Směsí se zakysané smetany zalijeme pokrájené brambory a promícháme. Necháme půl hodiny stát. Posypeme nastrouhanými sýry, vmícháme půlky zelených okapaných oliv, znovu promícháme a dáme do skleněného pekáčku nebo jiné pečící nádoby, zakryté víkem zapéci do rozehřáté trouby.

  3. Pečeme nejdříve 15-20 minut na 180 stupňů v rozehřáté troubě, pak víko odstraníme a pečeme dál dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!