Zapečená štika s mangoldem a bramborami, přelitá bešamelovou omáčkou
Recepty, RybySuroviny
- 1/2 štiky - nejlépe vyfiletované
- 4 listy mangoldu
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce oleje
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- muškátový oříšek
- 50 g hladké mouky
- 50 g másla
- mléko
- 4 střední brambory
Postup Zapečená štika s mangoldem a bramborami, přelitá bešamelovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Na oleji restujeme nakrájenou cibuli. Štiku nakrájíme na menší kousky, osolíme a okmínujeme. Jakmile cibule zesklovatí, prudce na ní z obou stran opečeme štiku.
Opečenou štiku vyndáme.
Na výpek přidáme nadrobno nakrájený česnek a nakrájený mangold. Restujeme asi 3 minuty, vše osolíme a opepříme.
Brambory uvaříme ve slupce zhruba 7 minut.
Do zapékací mísy nakrájíme brambory, na ně dáme směs s mangoldem a nahoru poklademe opečenou štikou.
Připravíme si bešamel: ma pánvičce rozpustíme 50 g másla, přisypeme 50 g hladké mouky a mícháme, dokud nevznikne světlá jíška, poté přidáme mléko a mícháme, aby v omáčce nebyly hrudky, po pár minutách kdy se omáčka provaří a zhoustne, ji osolíme, opepříme a dochutíme špetkou muškátového oříšku a solí.
Bešamelem zalijeme rybu i brambory a vše dáme zapéct na 20 minut do rozpálené trouby.