Vývar do zásoby
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- kuřecí kosti (nebo žebra z prasátka, hovězího, kachna,...)
- kořenová zelenina
- bobkový list
- nové koření
- pepř
- sůl
- voda
- bylinky - jaké máte rádi, které přidáváte do polévky:
- libeček
- celer (nať)
- kudrnavou petrželku
Postup Vývar do zásoby
Postup přípravy receptu
-
Vezmeme největší hrnec, který doma máme a ten zcela naplníme kostmi.
Zalijeme vodou, přidáme kořenovou zeleninu (na 5l hrnec dávám - 1 větší mrkev, 1 středně velkou petržel, 1/8 celeru), ale může být klidně i cibule, kukuřice... záleží co máte rádi.
Dále přidáme cca 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře a 2 ks bobkového listu.
A vaříme asi hodinu a půl.
Poté vývar přecedíme (kostičky si obereme a pochutnáme u večeře) a dochutíme. Ale jen decentně, nepřesolujeme... S mírou.
Poté vývar vaříme na mírném plameni tak dlouho, dokud se tekutina nezredukuje tak na 1/8 až 1/10 množství. Správná redukce je po vychladnutí rosolovitá.
Poté si připravíme sáčky a do každého sáčku dáme tak 100 ml zredukovaného vývaru a dáme zamrazit.
A až budete příště vařit polévku, vyhoďte masox a kostky z okna a přidejte místo kostky 100ml zamrzlého zredukovaného vývaru. Já používám 100ml redukce zhruba na 4 porce polévky, ale záleží na síle vývaru. Však vyzkoušejte a uvidíte. Je to sice pracnější, ale výsledný efekt je moooc dobrý.