Vývar do zásoby

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

kuřecí kosti (nebo žebra z prasátka, hovězího, kachna,...)
kořenová zelenina
bobkový list
nové koření
pepř
sůl
voda
bylinky - jaké máte rádi, které přidáváte do polévky:
libeček
celer (nať)
kudrnavou petrželku

Postup přípravy receptu

  1. Vezmeme největší hrnec, který doma máme a ten zcela naplníme kostmi.

  2. Zalijeme vodou, přidáme kořenovou zeleninu (na 5l hrnec dávám - 1 větší mrkev, 1 středně velkou petržel, 1/8 celeru), ale může být klidně i cibule, kukuřice... záleží co máte rádi.

  3. Dále přidáme cca 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře a 2 ks bobkového listu.

  4. A vaříme asi hodinu a půl.

  5. Poté vývar přecedíme (kostičky si obereme a pochutnáme u večeře) a dochutíme. Ale jen decentně, nepřesolujeme... S mírou.

  6. Poté vývar vaříme na mírném plameni tak dlouho, dokud se tekutina nezredukuje tak na 1/8 až 1/10 množství. Správná redukce je po vychladnutí rosolovitá.

  7. Poté si připravíme sáčky a do každého sáčku dáme tak 100 ml zredukovaného vývaru a dáme zamrazit.

  8. A až budete příště vařit polévku, vyhoďte masox a kostky z okna a přidejte místo kostky 100ml zamrzlého zredukovaného vývaru. Já používám 100ml redukce zhruba na 4 porce polévky, ale záleží na síle vývaru. Však vyzkoušejte a uvidíte. Je to sice pracnější, ale výsledný efekt je moooc dobrý.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!