Voňavý pekáček se šťavnatou krkovičkou, doplněný bramborami, cibulí a jablky
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- vepřová krkovice bez kosti 4 plátky - asi 600 g (nenaklepávala jsem)
- brambory 10-12 ks
- sáček koření na krkovičku (s bramborami cibulí Maggi),
- 2 větší cibule
- 8 ks žampionů
- 2-3 jablka, dle velikosti
- 1 lžička grilovacího koření
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžíce rajského protlaku
- čerstvé bylinky
- tymián
- 1/4 lžičky rozmarýnu mezi prsty
- špetka kmínu
- sůl
Postup Voňavý pekáček se šťavnatou krkovičkou, doplněný bramborami, cibulí a jablky
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, omyjeme a bez vody přesypeme do velké mísy, cibuli oloupeme, nakrájíme na osminky a přidáme k bramborám.
Jablka omyjeme, neloupeme, jen vykrájíme jadřince a taktéž nakrájené na osminky, vsypeme do mísy.
Pak přidáme žampiony, maso, zbylé suroviny a pořádně promícháme.
Solíme o trošku víc (ochutnáme), protože brambory jí hodně vezmou do sebe a jablka s cibulí se postarají o sladší chuť. Suroviny můžeme nechat chvíli odležet.
Pak rozevřeme přiložený sáček, suroviny z mísy vsypeme dovnitř. Sáček zbavíme přebytečného vzduchu a uzavřeme drátkem. Sáček propíchneme shora několikrát vidlicí (jehlou,...), ale jen shora, aby při pečení vroucí šťáva nevytékala!
Sáček dáme do pekáčku, směs rovnoměrně upravíme a pekáček vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C. Pekla jsem necelou hodinu - okraje brambor už byly zlatavé a pod směsí ještě byla vypečená šťáva.
Po upečení sáček na jednom konci rozstřihneme (pozor na horkou páru!) a buď přendaváme jednotlivé porce na talíře, nebo servírujeme na pekáčku a každý si vezme podle chuti.