Višňový polibek
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 50 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1,5 lžíce rumu
- 100 g másla
- lžičku jemně strouhané citronové kůry
- špetka soli
- a ještě:
- suchý hrách na předpečení
- Na náplň:
- 750 g višní
- 50 g cukru
- 2 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
- 100 ml 31% smetany ke šlehání
- Na posyp:
- 80 g mandlových lupínků
Postup Višňový polibek
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosijeme do mísy, uděláme v ní důlek, do kterého vlijeme žloutky, rum, 1−2 lžičky vody, přidáme cukr, špetku soli a citronovou kůru. Vše promícháme, přidáme na kousky nakrájené máslo a vypracujeme hladké, nelepivé, ale pružné těsto, které necháme asi 30 minut do ledničky odpočinout.
Dno dortové formy (26 cm průměr) vyložíme papírem na pečení, boky lehce vymažeme máslem, vyložíme těstem a jeho okraje vytáhneme do výše asi 2,5 cm. A děkáme píchypíchy (nebo píchI?:-))) vidličkou po celém povrchu těsta:-)))
Na těsto položíme papír na pečení a zatížíme ho suchým hrachem nebo fazolemi. Pečeme při teplotě 180 °C asi 15 minut. Pak odstraníme papír i hrách a na předpečený korpus rozložíme náplň.
Višně klademe na předpečené těsto bez šťávy. Z té si můžeme udělat limču, nebo, jako já, pár lžícemi cca 5 minut před dopečením přelít povrch moučníku.
Náplň připravíme z vypeckovaných višní, které chvilku podusíme se lžící cukru (nebo frťanem griotky) a trochou (asi 3 lžícemi) vody. Necháme vychladnout.
Připravíme si krém: žloutky utřeme se smetanou a zbývajícím cukrem do husté pěny a postupně do hmoty ještě vmícháme pevný sníh, ušlehaný z bílků.
Nakonec višně potřeme žloutkovosmetanovým krémem.
Teplotu v troubě snížíme na 160 st. a dopečeme, což trvá cca 30 minut.
Po prvních 5 minutách pečení koláč vyjmeme, posypeme mandlovými lupínky a vrátíme zpět do útrob trouby.