Osvěžující višňový dort/řez
Recepty, MoučníkySuroviny
- Korpus:
- 3 vejce
- 100 g cukru krupice (můžeme zkombinovat s vanilkovým cukrem)
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce vody
- 100 g polohrubé mouky
- necelá lžička prášku do pečiva
- Krém:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 g měkkého tvarohu (nebo Philadelphia, Mascarpone)
- cca 300 g vypeckovaných višní
- cca 3 lžíce moučkového cukru - dle chuti, kyselosti višní
- Dále:
- čokoláda hořká nebo mléčná
- višně na dozdobení
Postup Osvěžující višňový dort/řez
Postup přípravy receptu
-
Korpus: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej a vodu, promícháme, vsypeme mouku s kypřidlem, opět dobře promícháme a nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy (cca 22-23 cm) a dáme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů dorůžova. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ní nesmí lepit.
Krém: smetanu vyšleháme s cukrem na šlehačku, poté zašleháme tvaroh do hladkého krému a nakonec zlehka vmícháme vypeckované višně. Krém naneseme na vychladlý korpus, posypeme dle chuti nastrouhanou hořkou nebo mléčnou kvalitní čokoládou a dáme do chladna (nejlépe přes noc) proležet.
Po odležení pokrájíme, dozdobíme višní a podáváme.