Plněný vepřový bok

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 kg vepřového bůčku bez kosti
2 lžíce koření vepřová pečeně (dovoz Řecko)
oregano
římský kmín
hřebíček
sušený česnek
sušená cibule
0,5 l vývaru z kostí
sůl
pepř
režná nit
Nádivka:
1 starší rohlík
1 dl smetany
2 ks syrových kuřecích jater
celerová a petrželová nať
1 celé syrové vejce
sůl
pepř
muškátový oříšek

Postup přípravy receptu

  1. Vepřový bůček bez kosti (nejlépe špičku) dobře očistíme a přesně uprostřed vytvoříme velmi opatrně kapsu. Ideální je tzv. vykosťovací tenký nůž, u kterého je malá řezná plocha a dobře tak můžeme kontrolovat řez a zabránit tak nechtěnému proříznutí. Nádivku vytvoříme nakrájením staršího rohlíku na malé kostičky. Vložíme do mísy, přelijeme smetanou a přidáme syrové vejce. Nasekáme dva kousky syrových kuřecích jater na menší kousky a nasekáme i celerovou a petrželovou nať. Přidáme k rohlíku se smetanou a zpracujeme v celistvou hmotu. Lehce osolíme a opepříme. Dochutíme troškou strouhaného muškátového oříšku a vše dokonale spojíme. Nádivku dáme na chvilku vychladit do lednice, aby se nám s ní lépe pracovalo.

  2. Po vychlazení plníme rukou kapsu v bůčku. Bůčkovou kapsu neplníme až po hranu, ale počítáme s tím, že budeme muset kapsu zašít. Po naplnění bůčku a sklepnutí nádivky, aby nevznikly nežádoucí vzduchové kapsy. Kapsu zašijeme režnou nití. Takto naplněný bůček po celém obvodu osolíme, opepříme a obalíme ve směsi koření na vepřové maso.

  3. Naplněný a okořeněný vepřový bůček přendáme na pečicí papír do pekáče. Podlijeme vývarem z kostí a přikryté pečeme 90 minut.

  4. Poté pečeme ještě odkryté asi 20 minut za občasného přelévání výpekem. Výpek scedíme a lehce zahustíme kávovou lžičkou předem připravené světlé máslové jíšky. Necháme provařit asi 5 minut a podáváme nakrájený na silnější plátky s vařeným bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!