Sádlové rohlíky bez lepku, mléka a vajec

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Na kvásek:
2 lžičky sušeného droždí
1 lžička cukru
1 lžíce bezlepkové mouky
100 ml vlažné vody
Na těsto:
500 g bezlepkové mouky Schär Mix B
60 g sádla
1/2 lžičky soli
350-400 ml vlažné vody

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, cukru, lžíce mouky a vlažné vody zaděláme kvásek a necháme ho asi 10 minut na teplém místě vzejít.

  2. Mouku promícháme se solí, vlijeme rozpuštěné sádlo, nakynutý kvásek a vlažnou vodu a vypracujeme kompaktní nelepivé těsto.

  3. Vodu přidáváme po částech, v původním receptu bylo 400 ml, já jsem dala o trochu méně.

  4. Těsto necháme hodinu až hodinu a půl na teplém místě vykynout.

  5. Poté ho rozdělíme na poloviny. Z každé poloviny vyválíme kruh, který rádýlkem nařežeme na čtvrtiny (trojúhelníky).

  6. Rohlíky vytvarujeme tak, že vzniklý trojúhelník začneme rolovat od základny ke špičce, poté rolku ohneme do tvaru rohlíku a zahneme jí špičky dovnitř.

  7. Hotové rohlíky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme je ještě 15 minut odpočinout.

  8. Poté je potřeme vodou, posypeme kmínem a hrubozrnnou solí a vložíme do trouby vyhřáté na 240-250 °C.

  9. Na dno trouby umístíme hrnec s vodou, která zajistí v troubě dostatečnou vlhkost.

  10. Rohlíky pečeme do zrůžovění, přibližně 15 minut. Díky přidanému sádlu vydrží dlouho vláčné.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!