Vietnamské letní závitky

Recepty, Studená kuchyně

Suroviny

cca 15 rýžových papírů
3/4 balení tenkých rýžových nudlí (nudle Bún)
sezamový olej
3/4 okurky
1 jarní cibulka
mungo klíčky
svazek koriandru
svazek máty
svazeček thajské bazalky
krevety (do 1 závitku jsem dávala 4 ks)
ledový salát
Na omáčku:
4 lžíce rybí omáčky
2 lžíce rýžového octa
3 lžičky třtinového cukru
3 stroužky česneku
čerstvá chilli paprička (množství podle chuti a odvahy)
250 ml horké vody

Postup přípravy receptu

  1. Okurku oloupejte, rozkrojte a vydlabejte z ní měkký střed. Poté okurku nakrájejte na menší, tenké nudličky. Jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečka, salát natrhejte na menší kousky, bylinky oberte od stonků.

  2. Dejte si vařit 2 hrnce s vodou. V jednom z nich uvařte nudle podle návodu a potom je propláchněte studenou vodou a pokapejte olejem, aby se neslepily.

  3. Ve druhém hrnci spařte krevety. Stačí je vařit krátce, aby zrůžověly (syrové krevety jsou šedivé) a potom vyndat – jinak budou jako guma.

  4. Vyloupejte krevety: Nejdřív odtrhněte hlavičku, odstraňte končetiny a směrem od břicha vyloupněte krunýř. Kreveta má pod zády střívko (většinou je vidět už zvenku) a to je potřeba vyndat – není to jedovaté, ale spíš nechutné. Nařízněte krevetě hřbet do hloubky střívka, což je asi 1-2 mm. Potom střívko vyjměte a krevetu opláchněte. Vařené krevetě se střívko vyndavá snáz, než syrové, jelikož syrová kreveta má hodně jemné maso a může se snadno potrhat.

  5. Na sporák si postavte pánev a nalijte do ní horkou vodu. Nechte ji mírně zahřívat. Měla by být dostatečně horká, ale zároveň byste se neměli opařit.

  6. Rýžový papír položte na chvilku do horké vody a potom ho vyndejte a rozložte na pracovní plochu (já namáčím opravdu na chviličku, jen než papír změkne). Teď pracujte trošku rychle, aby se papír nezačal lepit.

  7. Suroviny budete klást na střed papíru do jedné linie: Salát, bylinky, na ně krevety, klíčky, cibulku, okurku a rýžové nudle. Závitek zabalte tak, že vršek a spodek zahnete směrem k náplni a poté vše zabalte. Snažte se závitek trochu utahovat, aby dobře držel pohromadě. Hotové závitky vyskládejte na talíř a připravte si omáčku k namáčení.

  8. Do misky prolisujte česnek, přidejte nasekanou chilli papričku, cukr, rybí omáčku a rýžový ocet. Pokud nejste alergici, tak jako já, můžete pro ozdobu přidat kolečka mrkve. Vše zalijte vroucí vodou, promíchejte a nechte chvíli odstát. Letní závitky můžete jíst rukama a než si kousnete, namočte je do připravené omáčky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!