Vepřový ocásek uzený,v zelenině dušený+ uzený vývar
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 900 g vepřového ocásku (masitého, uzeného)
- 300 g čerstvých paprik
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 plátek celeru (silnější)
- 150 ml rajčatové šťávy
- 50 ml sladké chilli omáčky
- 1 lžíce nasekaných lístků čerstvých bylinek:
- petrželka
- celer
- sůl (na dochucení)
- 2 lžíce oleje (na orestování zeleniny)
- Vývar:
- kost (s kouskem masa z uzeného vepřového ocásku)
- 1 cibule (menší očistěná, i se slupkou, pro zabarvení vývaru)
- 2 stroužky česneku
- 1 bobkový list
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky pepře
- pár snítek libečku (lze vynechat)
- sůl (na pozdější dochucení)
Postup Vepřový ocásek uzený,v zelenině dušený+ uzený vývar
Postup přípravy receptu
-
Ocásek oddělíme od kosti, nemusíme důkladně. Na kosti můžeme nechat kousek masa na pozdější obrání a nakrájení do hotového vývaru.
Vše i s kořením dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a vaříme tak dlouho, dokud maso nepůjde lehce oddělit od kosti(v papiňáku 30minut).
Poté vývar přecedíme a podle potřeby docutíme solí.
Můžeme podávat jen s rozklepnutým vejcem, které v talíři, nebo misce zalijeme vařícím vývarem. Můžeme také do hotového vývaru vložit na drobné kostičky nakrájené brambory a 15minut vařit doměkka.
Než se nám vývar uvaří, připravíme si zbytek ocásku v zelenině.
Maso nakrájíme na silnější plátky, papriku podle její velikosti buď na širší proužky, nebo širší kolečka. Mrkev a česnek na plátky, celer a cibuli na drobné kostičky.
Do kastrolu na rozehřátý olej dáme orestovat mrkev, celer a cibuli. Zhruba po 3 minutách přidáme plátky česneku. Až začne česnek růžovět a vonět, přidáme papriky a promícháme
Na zeleninovou směs položíme plátky uzeného masa, zalijeme rajčatovou šťávou, chilli omáčkou a pod poklicí na slabém plameni dusíme 20 minut.
Poté maso vyjmeme stranou, zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem, ochutíme nasekanými bylinkami a dle potřeby přisolíme.
Vložíme nazpět maso, prohřejeme a podáváme například se špagetami.