Vepřový ocásek uzený,v zelenině dušený+ uzený vývar

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

900 g vepřového ocásku (masitého, uzeného)
300 g čerstvých paprik
1 cibule
1 mrkev
1 plátek celeru (silnější)
150 ml rajčatové šťávy
50 ml sladké chilli omáčky
1 lžíce nasekaných lístků čerstvých bylinek:
petrželka
celer
sůl (na dochucení)
2 lžíce oleje (na orestování zeleniny)
Vývar:
kost (s kouskem masa z uzeného vepřového ocásku)
1 cibule (menší očistěná, i se slupkou, pro zabarvení vývaru)
2 stroužky česneku
1 bobkový list
4 kuličky nového koření
4 kuličky pepře
pár snítek libečku (lze vynechat)
sůl (na pozdější dochucení)

Postup přípravy receptu

  1. Ocásek oddělíme od kosti, nemusíme důkladně. Na kosti můžeme nechat kousek masa na pozdější obrání a nakrájení do hotového vývaru.

  2. Vše i s kořením dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a vaříme tak dlouho, dokud maso nepůjde lehce oddělit od kosti(v papiňáku 30minut).

  3. Poté vývar přecedíme a podle potřeby docutíme solí.

  4. Můžeme podávat jen s rozklepnutým vejcem, které v talíři, nebo misce zalijeme vařícím vývarem. Můžeme také do hotového vývaru vložit na drobné kostičky nakrájené brambory a 15minut vařit doměkka.

  5. Než se nám vývar uvaří, připravíme si zbytek ocásku v zelenině.

  6. Maso nakrájíme na silnější plátky, papriku podle její velikosti buď na širší proužky, nebo širší kolečka. Mrkev a česnek na plátky, celer a cibuli na drobné kostičky.

  7. Do kastrolu na rozehřátý olej dáme orestovat mrkev, celer a cibuli. Zhruba po 3 minutách přidáme plátky česneku. Až začne česnek růžovět a vonět, přidáme papriky a promícháme

  8. Na zeleninovou směs položíme plátky uzeného masa, zalijeme rajčatovou šťávou, chilli omáčkou a pod poklicí na slabém plameni dusíme 20 minut.

  9. Poté maso vyjmeme stranou, zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem, ochutíme nasekanými bylinkami a dle potřeby přisolíme.

  10. Vložíme nazpět maso, prohřejeme a podáváme například se špagetami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!