Vepřový jazyk vařený, na zelenině a pivu pečený
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 3 vepřové jazyky
- 150 g gazdovské slaniny nakrájené na drobné kostky
- 150 ml černého piva
- 50 ml zeleninového vývaru z kostky
- 1 svazek lahůdkové cibulky nakrájené na kolečka
- 1 paprikový lusk nakrájený na drobné kostky
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- mletý pepř
- 1 pl oleje
- na vývar k jazykům
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 bobkový list
- 5 kuliček pepře
- 3 kuličky nového koření
- sůl
- libeček
- 1,5 l horké vody
Postup Vepřový jazyk vařený, na zelenině a pivu pečený
Postup přípravy receptu
-
Jazyky důkladně očistíme, vložíme do hrnce, přidáme zeleninu, koření, zalijeme horkou vodou a vaříme do poloměkka (já jsem vařila v papiňáku 20 minut).
V zapékací míse na oleji osmažíme slaninu a odstavíme z ohně. Přidáme nakrájenou zeleninu, prolisovaný česnek, pivo, vývar, mírně opepříme a promícháme.
Poloměkké jazyky vložíme do studené vody, sloupneme kůži a nakrájíme na šikmé dva a půl cm silné plátky a položíme je do připravené směsi v zapékací míse.
Přikryté vložíme do předehřáté trouby a na poloviční výkon pečeme 20 minut. Poté víko odstraníme, připečené okraje nožíkem seškrábneme do šťávy, maso v míse otočíme, dle potřeby trochu podlijeme a dáme ještě na 15 minut zapéct na barvičku.
Podáváme s bramborovou kaší, hodí se i dušená kapusta.