Vepřový jazyk vařený, na zelenině a pivu pečený

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

3 vepřové jazyky
150 g gazdovské slaniny nakrájené na drobné kostky
150 ml černého piva
50 ml zeleninového vývaru z kostky
1 svazek lahůdkové cibulky nakrájené na kolečka
1 paprikový lusk nakrájený na drobné kostky
2 stroužky prolisovaného česneku
mletý pepř
1 pl oleje
na vývar k jazykům
1 mrkev
1 cibule
3 stroužky česneku
1 bobkový list
5 kuliček pepře
3 kuličky nového koření
sůl
libeček
1,5 l horké vody

Postup přípravy receptu

  1. Jazyky důkladně očistíme, vložíme do hrnce, přidáme zeleninu, koření, zalijeme horkou vodou a vaříme do poloměkka (já jsem vařila v papiňáku 20 minut).

  2. V zapékací míse na oleji osmažíme slaninu a odstavíme z ohně. Přidáme nakrájenou zeleninu, prolisovaný česnek, pivo, vývar, mírně opepříme a promícháme.

  3. Poloměkké jazyky vložíme do studené vody, sloupneme kůži a nakrájíme na šikmé dva a půl cm silné plátky a položíme je do připravené směsi v zapékací míse.

  4. Přikryté vložíme do předehřáté trouby a na poloviční výkon pečeme 20 minut. Poté víko odstraníme, připečené okraje nožíkem seškrábneme do šťávy, maso v míse otočíme, dle potřeby trochu podlijeme a dáme ještě na 15 minut zapéct na barvičku.

  5. Podáváme s bramborovou kaší, hodí se i dušená kapusta.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!