Vepřový jazyk na brusinkách
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 3 vepřové jazyky
- 1 kostka masoxu
- 100 ml vývaru z uvařených jazyků
- 100 ml dezertního vína
- 100 ml brusinkového kompotu
- šťáva z 1 citronu
- 2 PL oleje
- 1/2 KL mletého pepře
- 4 PL sušených brusinek
- 2 silnější plátky másla
Postup Vepřový jazyk na brusinkách
Postup přípravy receptu
-
Vepřové jazyky opláchneme a dáme nejlépe do papiňáku z kostkou masoxu a 3 dl vody od doby varu vařit na 20 minut.
Mezitím si z brusinek, vína, citronové šťávy, oleje a pepře umícháme marinádu.
Do 3/4 měkka uvařené jazyky zchladíme studenou vodou, sloupneme je a nakrájíme na širší plátky.
Ty pak promícháme v připravené marinádě a necháme nejlépe v zavařovací sklenici, nebo nádobě s víkem v lednici marinovat přes noc (já jsem nechala 24 hodin).
Druhý den si necháme rozehřát troubu, jazyky z marinády vytáhneme, dáme do zapékací mísy, proložíme kousky másla, přiklopíme víkem a na nejvyšším stupni necháme 10 minut propéct.
Pak přilijeme marinádu, vývar z jazyků, sušené brusinky, promícháme, opět přiklopíme víkem a stále na nejvyšším stupni pečeme 15 minut.
Poté troubu ubereme na minimum, víko odstraníme a 10 minut necháme dopéct. Pokud chceme mít šťávu pouze přírodní, můžeme ihned podávat. Budeme-li chtít šťávu jemnější, můžeme si ve smetaně rozmíchat hladkou mouku, šťávu z jazyků přelít do menšího kastrůlku, přivést ji k varu, vlít smetanu a na mírném plameni 10 minut provařit. Jako příloha se hodí: různě upravené noky, špecle, knedlík, mohla by být i rýže.