Vepřové slezinky na smetaně
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 500 g vepřových slezinek (cca 4-5 ks)
- 200 g zauzené slaniny
- 1 cibule
- 2 bobkové listy
- 1 kostka masového bujónu - lze vynechat
- 1 kl drceného kmínu
- 1 kl sušené majoránky
- 1 pl hladké mouky
- 200 ml smetany na vaření
- citronová šťáva - kdo má rád
- sůl
- mletý pepř na dochucení
Postup Vepřové slezinky na smetaně
Postup přípravy receptu
-
Vepřové slezinky opláchneme, očistíme od zbytku bílé provazovité bránice a slezinu nakrájíme na centimetrové proužky.
Cibuli očistíme, nakrájíme nadrobno a slaninu na menší kostičky.
Do rozehřátého hrnce dáme na 2 minuty orestovat slaninu, přidáme cibuli společně s bobkovým listem a necháme osmahnout do světle zlaté barvy.
Pak přidáme nakrájené slezinky, drcený kmín, zamícháme a na mírném plameni dusíme pod pokličkou ve vlastní šťávě 20 minut. Občas promícháme a podle potřeby po troškách doplníme tekutinu (té opravdu jen trochu, slezinky se musí dusit, ne vařit).
Po 20 minutách do podušených slezinek vlijeme ve smetaně rozmíchanou mouku, přidáme rozdrobený bujón a za častého promíchání ode dna provařujeme 15-20 minut.
V závěru okořeníme ve dlani rozemnutou majoránkou, dle potřeby dochutíme a můžeme podávat. Jako příloha se hodí rýže, knedlík, brambory, těstoviny.