Dort Ledové království s jedlým papírem
Recepty, DortySuroviny
- Korpus průměr 22cm:
- 6 vajec
- 220 g cukru krupice
- 240 g polohrubé mouky
- 6PL oleje
- pár kapek vanilkové esence
- špetka soli
- Krém do dortu:
- 1 kysaná smetana 250ml
- 1 smetana ke šlehání 33%
- 1 vanilkový puding bez vaření Olé
- 1 velká plechovka jahodového kompotu
- 1 ztužovač šlehačky
- Krém na omazání dortu:
- 1 jahodový puding DeLuxe (je výborný)
- 300 ml mléka
- 2 PL cukru
- 1 kostka másla
- Na potah a dozdobení:
- cca 500 g potahové hmoty
- modrá jedlá gelová barva
- kousek černé hmoty na dozdobení
- obrázek na jedlém papíře (objednán v eshopu)
- Decorgel na přilepení obrázku
- Bílostříbrný zdobící cukrový máček
- 1,5m tylové modré stuhy na dekoraci
Postup Dort Ledové království s jedlým papírem
Postup přípravy receptu
-
Bílky oddělíme od žloutků, přidáme špetku soli a vyšleháme do pěny.
Přisypeme cukr a vyšleháme do hustého sněhu, až se cukr rozpustí.
Přidáme žloutky a zašleháme. Potom olej s esencí a pořádně prošlehat. Nakonec lehkým obracením zapracujeme mouku.
Do formy vystřihneme na dno pečící papír, boky nevymazávám. Naliji těsto, rozprostřu a peču cca na 160°C asi 40 minut podle typu trouby.
Hotový korpus nechám tak 10 minut venku ve formě. Následně objedu boky nožem, vyjmu z formy a překlopím na chladící mřížku.
Do mísy dáme smetany, pudink, ztužovač, polovinu jahod s polovinou šťávy z kompotu. Vyšleháme šlehačem do krému.
V mléku svařím cukr a pudink do hustého pudinku. Překryji fólií a nechám vychladnout do vlažné teploty. V míse vyšlehám změklé máslo doběla a zašlehávám puding. Ušleháme dohladka.
Korpus 2 x proříznu. Prořezávám tak, že objedu dvakrát nožem a proříznu nití stejně, jako se to dělá u knedlíků.
Řezné plochy pokropím šťávou z kompotu, pomažu smetanovým krémem a kraj kolem tak 1 cm(vznikne kolem spára) nechám bez krému, pokladu jahodami z kompotu.
Příklopnou část také lehce pomažu a zkompletuji dort.
Nakonec pomocí špachtle nanáším nejdříve krém do spár a nakonec na boky a na vršek.
Pečlivě uhladím a dám nejméně přes noc zatuhnout do chladu. Druhý den ještě dohladím celý povrch.
Tak 400 g hmoty obarvím na bledě modro a vypracuji.
Nití si naměřím na dortu, na kolik mám hmotu rozválet.
Rozválím a opatrně přenesu na dort, Rukama opatrně přihlazujeme dokola, až se dostaneme na podložku.
Tam vyhladíme ještě asi na šířku 3 cm kolem dortu. Přebytek odřízneme rádlem na pizzu. Hladítkem, neboli žehličkou uhladíme všechny plochy.
Jedlý papír vystřihneme tak velký, jak chceme.
Vrch dortu natřeme decorgelem a obrázek přilepíme.
Opět opatrně uhladíme. Opatrně potřeme gelem i obrázek, aby vynikly barvy.
Pomocí vykrajovátek vykrájíme bíle a modré vločky, které nalepíme kolem obrázku pomocí štětečku a alkoholu.
Přidáme pár kuliček máčku. Pár vloček nalepíme i na boky. Na lem kolem dortu otiskneme vločky z vykrajovátka, můžeme přidat stříbrný máček, cukrové zdobení ve tvaru vloček vločky.
Nakonec ze zbytku bílé hmoty vytvoříme sněhuláčka Olafa, zpevněného uvnitř párátkem, černou hmotou uděláme očka, obočí, vlásky, knoflíky a ručky.
Dort ovážeme stuhou na mašli, přidáme sněhuláčka a máme hotovo.