Dort Ledové království s jedlým papírem

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus průměr 22cm:
6 vajec
220 g cukru krupice
240 g polohrubé mouky
6PL oleje
pár kapek vanilkové esence
špetka soli
Krém do dortu:
1 kysaná smetana 250ml
1 smetana ke šlehání 33%
1 vanilkový puding bez vaření Olé
1 velká plechovka jahodového kompotu
1 ztužovač šlehačky
Krém na omazání dortu:
1 jahodový puding DeLuxe (je výborný)
300 ml mléka
2 PL cukru
1 kostka másla
Na potah a dozdobení:
cca 500 g potahové hmoty
modrá jedlá gelová barva
kousek černé hmoty na dozdobení
obrázek na jedlém papíře (objednán v eshopu)
Decorgel na přilepení obrázku
Bílostříbrný zdobící cukrový máček
1,5m tylové modré stuhy na dekoraci

Postup přípravy receptu

  1. Bílky oddělíme od žloutků, přidáme špetku soli a vyšleháme do pěny.

  2. Přisypeme cukr a vyšleháme do hustého sněhu, až se cukr rozpustí.

  3. Přidáme žloutky a zašleháme. Potom olej s esencí a pořádně prošlehat. Nakonec lehkým obracením zapracujeme mouku.

  4. Do formy vystřihneme na dno pečící papír, boky nevymazávám. Naliji těsto, rozprostřu a peču cca na 160°C asi 40 minut podle typu trouby.

  5. Hotový korpus nechám tak 10 minut venku ve formě. Následně objedu boky nožem, vyjmu z formy a překlopím na chladící mřížku.

  6. Do mísy dáme smetany, pudink, ztužovač, polovinu jahod s polovinou šťávy z kompotu. Vyšleháme šlehačem do krému.

  7. V mléku svařím cukr a pudink do hustého pudinku. Překryji fólií a nechám vychladnout do vlažné teploty. V míse vyšlehám změklé máslo doběla a zašlehávám puding. Ušleháme dohladka.

  8. Korpus 2 x proříznu. Prořezávám tak, že objedu dvakrát nožem a proříznu nití stejně, jako se to dělá u knedlíků.

  9. Řezné plochy pokropím šťávou z kompotu, pomažu smetanovým krémem a kraj kolem tak 1 cm(vznikne kolem spára) nechám bez krému, pokladu jahodami z kompotu.

  10. Příklopnou část také lehce pomažu a zkompletuji dort.

  11. Nakonec pomocí špachtle nanáším nejdříve krém do spár a nakonec na boky a na vršek.

  12. Pečlivě uhladím a dám nejméně přes noc zatuhnout do chladu. Druhý den ještě dohladím celý povrch.

  13. Tak 400 g hmoty obarvím na bledě modro a vypracuji.

  14. Nití si naměřím na dortu, na kolik mám hmotu rozválet.

  15. Rozválím a opatrně přenesu na dort, Rukama opatrně přihlazujeme dokola, až se dostaneme na podložku.

  16. Tam vyhladíme ještě asi na šířku 3 cm kolem dortu. Přebytek odřízneme rádlem na pizzu. Hladítkem, neboli žehličkou uhladíme všechny plochy.

  17. Jedlý papír vystřihneme tak velký, jak chceme.

  18. Vrch dortu natřeme decorgelem a obrázek přilepíme.

  19. Opět opatrně uhladíme. Opatrně potřeme gelem i obrázek, aby vynikly barvy.

  20. Pomocí vykrajovátek vykrájíme bíle a modré vločky, které nalepíme kolem obrázku pomocí štětečku a alkoholu.

  21. Přidáme pár kuliček máčku. Pár vloček nalepíme i na boky. Na lem kolem dortu otiskneme vločky z vykrajovátka, můžeme přidat stříbrný máček, cukrové zdobení ve tvaru vloček vločky.

  22. Nakonec ze zbytku bílé hmoty vytvoříme sněhuláčka Olafa, zpevněného uvnitř párátkem, černou hmotou uděláme očka, obočí, vlásky, knoflíky a ručky.

  23. Dort ovážeme stuhou na mašli, přidáme sněhuláčka a máme hotovo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!