Vepřové nudličky s Jidášovým uchem

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

500-600 g vepřové plece
35-45 g sušeného Jidášova ucha
1 balíček Křehké maso (Kotany), na tuto dávku se spotřebuje cca čtvrtina až třetina balení
300 ml hrnek rýže Basmati
2 střední cibule
1 střední pórek
2 chilli papričky
1 lžička másla
1 lžíce mletého kmínu
1 lžíce mletého římského kmínu (tzv. kuminu)
1 lžíce směsi Kari zn. J.C.Horn (ano, přesně tohoto levného, k sehnání v Globus řetězcích)
1 lžíce sojové omáčky (zn. JonSen, Shoyu nebo případně nějakou bio)
sůl
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Den před vařením: očistěte 500-600 g vepřové plece od tuku a od chrupek a nakrájejte na tenké nudličky. Klademe do misky a každou vrstvu posypeme přípravkem Křehké maso (Kotany). Nakonec zakápněte olivovým olejem a opepřete, promíchjte, přikrejte a dejte marinovat přes noc do chladu. Také ten večer můžete 35-45 g sušeného Jidášova ucha dát do nádoby a zalít vodou několik centimetrů nad houbami a nechat přes noc namočené v lednici (alternativně jde namočit až druhý den 2 h předem).

  2. Druhý den začneme rýží. 300 ml hrnek rýže Basmati dáme do hrnce, nejlépe s dvojitým dnem, rýži několikrát propláchneme pod tekoucí studenou a vlažnou vodou (5x až 6x). Po omytí rýže přidáme k mokré rýži 1,5 hrnku vody (toho samého 300 ml hrnku, ve kterém byla rýže) a necháme odležet cca 0,5 hodiny. Z lednice vyndáme Jidášovo ucho. Vodu, která v nádobě zbyla, slijeme do hrnce a houby nakrájíme na půlcentimetrové nudličky. Vyřezejte drobné stopky, pokud u ucha jsou. Nudličky z Jidášova ucha vložíme zpět do nádoby s námáčecí vodou, přikryjeme pokličkou a dáme vařit na mírný plamen (cca 20 minut).

  3. Nakrájíme zeleninu: cibuli, pórek a 2 chilli papričky na půlkruhy. Rozpálíme olivový olej na hluboké panvi a dáme restovat nejprve cibuli, poté, co zesklovatí, dáme na chvilku pórek a chilli a po pár minutách sundáme ze sporáku a dáme stranou. Mezitím taky dáme vařit odleženou rýži na střední plamen a až se začně rýže vařit, plamen dáme na minimum, přidáme lžičku másla a lžičku soli, zakryjeme pokličkou a vaříme, dokud se nevyvaří voda (celý proces trvá asi 15 minut). Vypneme sporák a poté zabalíme do několika útěrek a necháme odležet.

  4. Vyndáme maso z lednice. Pánev vrátíme na plamen, rozpálíme ji na maximum a až poté přidáme vepřové nudličky. Zamícháme a restujeme. Nudličky budou vylučovat hodně vody, protože jsou natrávené enzymy. Štáva z nudliček se začne postupně sama zahušťovat kousky masa a odpařováním. Tento proces bude trvat podle pánve a intenzity sporáku 5-10 minut. Mezitím scedíme povařené Jidášovo ucho, ale vodu z hub opět uchovejte (např. do hrnku). Jidášovo ucho přidejte k nudličkám a restujte a míchejte společně 2-4 minuty. Poté přidejte i předsmaženou cibuli s pórkem a chilli a restujte společně další 2-3 minuty. Poté podlejeme vývarem z Jidášova ucha a dusíme cca 5 minut, okořeníme lžící mletého kmínu, lžící mletého římského kmínu (tzv. kuminu) a lžíci kari (zn. J.C.Horn;všechny lžíce budou zarovnané). Ještě podusíme cca 5 minut a na závěr dochutíme lžíci sojové omáčky (zn. Jon Sen, připadně nějaká bio) a dosolíme dle chuti (většinou není třeba kvůli marinovací směsi a sojovce) a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!