Vepřové na žampionech
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 6 plátků věpřové kýty
- cca 12 lžiček plnotučné hořčice
- hladká mouka
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- 1 velká cibule
- 10 dkg anglické slaniny - krájené
- 3 stroužky česneku
- olej
- 500 g žampionů - čerstvých
- 2 ks hovězího bujonu v kelímku
- 150 g zakysané smetany
- 5 dkg tvrdého sýru - plátky (já měla císařský)
- solamyl na zahuštění
Postup Vepřové na žampionech
Postup přípravy receptu
-
Plátky masa nařízneme, z obou stran posolíme, opepříme a potřeme z každé strany hořčicí. Lehce obalíme či posypeme hladkou moukou.
Na pánvi rozpálíme olej a maso na něm zprudka z obou stran opečeme. Přendáme do pekáčku.
Ve výpeku orestujeme najemno nakrájenou cibuli dosklovata, poté přidáme na malé kostky nakrájenou anglickou slaninu a česnek na plátky a orestujeme.
Poté přidáme 1-2 lžičky hořčice, zamícháme a i s výpekem vlijeme k masu. Maso podlijeme vývarem z bujonu a doplníme vodou tak, aby maso bylo ponořené, přikryjeme alobalem a dáme péci do vyhřáté trouby na cca 200° cca 45 minut.
K masu přidáme žampiony nakrájené na plátky, dle potřeby dosolíme, přidáme drc. kmín a promícháme. Vrátíme zpět do trouby.
Mezitím si smícháme v misce zakysanou smetanu a na malé kostičky nakrájený sýr. Lehce osolíme, opepříme.
Po cca 20 minutách maso vyndáme a uchováme v teple, omáčku slijeme do kastrůlku, maso vrátíme zpět do pekáčku, a na plátky dáme směs ze zakysané smetany a sýru, lehce podlijeme vodou. Odkryté vrátíme do trouby zapéct.
Omáčku v kastrůlku ochutnáme - dle potřeby dosolíme a dochutíme a podle zvyklostí můžeme zahustit. Maso podáváme s omáčkou, např. se šťouchaným bramborem.