Vepřové na smetaně s mrkví a hráškem
Recepty, OmáčkySuroviny
- 1 kg vepřové kýty
- 10 dkg anglické slaniny
- 2 litry vývaru (může být i z masoxu)
- 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 120 g cibule
- 2 lžíce cukru krupice
- mražená zelenina (nebo nakládaná zelenina - mrkev s hráškem)
- 1 smetana ke šlehání
- ocet
- olej
- lžička hořčice
- divoké koření:
- bobkový list
- nové koření
- celý pepř
- špetka tymiánu
- sůl
- pepř
Postup Vepřové na smetaně s mrkví a hráškem
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou kýtu prošpikujeme slaninou a maso drezírujeme provázkem. (Obvážeme a utáhneme, kvůli držení tvaru), osolíme, opepříme a vložíme na rozpálený olej, zprudka restujeme, aby se maso zatáhlo.
Maso po orestování vyjmeme a dáme do oleje 2 lžíce cukru krupice, ne krystal! Necháme půl minutky karamelizovat a přidáme na drobno pokrájenou zeleninu v poměru 100 g od každého druhu. Mrkve cca 130 g, měla by lehce převládat. Restujeme do zezlátnutí.
Poté přidáme divoké koření a tymián, pokrájenou cibuli, lžičku hořčice a zastříkneme octem. Vše chvíli restujeme a zalijeme vývarem. Do tohoto základu vložíme maso a dáme do vyhřáté trouby na 180°C cca 1 hod. Pro zvýšení chuti můžeme přidat masox dle uvážení.
Až bude maso měkké, tak ho vyjmeme ze základu a ten zahustíme máslovou jíškou (je sice pracnější ale chutnější než-li voda s moukou). Po zahuštění přecedíme skrz síto, nemixujeme !
V případě, že nechceme pouze vepřové na smetaně, ale štěpánskou omáčku, vložíme do omáčky na 20 minut povařit mrkev s hráškem. Přidáme 200 ml smetany ke šlehání - lijeme po malých dávkách a mícháme, aby se nesrazila.
Pro dochucení můžeme použít cukr, sůl, event. ocet, ovšem měl by se před přidáním do omáčky převařit.