Vepřové medailonky s tuřínem a brambory
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 240 g vepřové panenky nebo vepřové kýty
- sůl
- čerstvě drcený pepř nebo jiné oblíbené koření
- 200-250 g tuřínu
- 200-250 g brambor
- 1 lžíce řepkového oleje nebo jiného oleje
- 4 g hladké mouky
- čerstvé bylinky na dozdobení např. majoránka
Postup Vepřové medailonky s tuřínem a brambory
Postup přípravy receptu
-
Palce z panenky nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a zprudka z obou stran opečeme na horkém oleji. Pak je vyjmeme, výpek zaprášíme moukou, stále mícháme, mouku restujeme a pak zalijeme malým množstvím studené vody, mícháme až nám šťáva zavaří.
Pak přidáme maso a necháme na mírně vařit až do té doby, kdy je maso měkké. Netrvá to dlouho. Hustotu šťávy si určíme sami, buď přilijeme trochu vody nebo naopak ji necháme odpařit. Pokud použijeme kýtu, tak podle kvality masa bych naklepala paličkou a dále se postupuje stejně, jen se déle připravuje.
Brambory nakrájíme na větší kostky, tuřín na trochu menší, vše osolíme, smícháme a vaříme na páře. Buď v parním hrnci, nebo na nějaké napařovací podložce, stačí i vějíř na napařování knedlíků. Na talíři dozdobíme bylinkami. Pro dietní stravování si každý přizpůsobí gramáže podle sebe, místo vepřového se může použít i kuřecí maso. A uznávám, že panenka a palce z ní jsou nejlepší v minutkové úpravě, ale tentokrát jsem palce použila takto, měla jsem jich hodně.