Vepřové medailonky s tuřínem a brambory

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

240 g vepřové panenky nebo vepřové kýty
sůl
čerstvě drcený pepř nebo jiné oblíbené koření
200-250 g tuřínu
200-250 g brambor
1 lžíce řepkového oleje nebo jiného oleje
4 g hladké mouky
čerstvé bylinky na dozdobení např. majoránka

Postup přípravy receptu

  1. Palce z panenky nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a zprudka z obou stran opečeme na horkém oleji. Pak je vyjmeme, výpek zaprášíme moukou, stále mícháme, mouku restujeme a pak zalijeme malým množstvím studené vody, mícháme až nám šťáva zavaří.

  2. Pak přidáme maso a necháme na mírně vařit až do té doby, kdy je maso měkké. Netrvá to dlouho. Hustotu šťávy si určíme sami, buď přilijeme trochu vody nebo naopak ji necháme odpařit. Pokud použijeme kýtu, tak podle kvality masa bych naklepala paličkou a dále se postupuje stejně, jen se déle připravuje.

  3. Brambory nakrájíme na větší kostky, tuřín na trochu menší, vše osolíme, smícháme a vaříme na páře. Buď v parním hrnci, nebo na nějaké napařovací podložce, stačí i vějíř na napařování knedlíků. Na talíři dozdobíme bylinkami. Pro dietní stravování si každý přizpůsobí gramáže podle sebe, místo vepřového se může použít i kuřecí maso. A uznávám, že panenka a palce z ní jsou nejlepší v minutkové úpravě, ale tentokrát jsem palce použila takto, měla jsem jich hodně.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!