Vepřové kousky na tymiánu v červené omáčce

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

600 g vepřové plece
2 lžíce sádla (oleje)
2 cibule
1 větší stroužek česneku
lžička čerstvého tymiánu nebo 1/4 lžičky sušeného
2 lžičky rajčatového protlaku
1 lžička papriky mleté uzené (lze použít i obyčejnou sladkou)
sůl
bílý pepř mletý
mouka hladká
olej (na jíšku)
bujón (voda) na podlití

Postup přípravy receptu

  1. V kastrolu si rozehřejeme olej, vsypeme najemno nakrájenou cibuli a restujeme do sklovata, pak přidáme česnek a vše restujeme do zlatova.

  2. Mezitím si nakrájíme plec na hrubší nudličky 2cm (nebo kostky) a ty pak přidáme na zlatou cibulku. Maso ze všech stran orestujeme, přidáme protlak, uzenou papriku, rychle promícháme a podlijeme vroucím vývarem (vodou) - do 2/3 výšky masa. Zlehka opepříme, osolíme, vsypeme tymián a pod pokličkou dusíme do poloměkka.

  3. Zatím si na pánvi z oleje a mouky uděláme zlatou jíšku a necháme ji vychladnout.

  4. Skoro měkké maso vyjmeme hrubším cedníkem, do šťávy přidáme jíšku, pečlivě promícháme a necháme asi 20 min provářet.

  5. Pak omáčku přecedíme přes jemný cedník, vložíme do ní maso, dle chuti dosolíme (můžeme přidat pár lístků tymiánu na ovonění) a necháme ještě asi 10 - 15 min. mírně provářet, aby maso tzv. došlo a omáčka nám utvořila glanc (pustila tuk).

  6. Zahustit lze samozřejmě i moukou smíchanou s vodou a nechat po vyjmutí masa provařit. Podáváme s rýží, hous.knedlíky, bramborami,.. Jídlo má díky uzené paprice a tymiánu příjemnou vůni a chuť.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!