Vepřové á la falešný“Stroganoff“
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 450 g vepřové plece vcelku
- 200 g žampionů (9 menších kusů)
- 180 g cibule (2 menší kusy)
- 200 ml bílého vína
- 150 ml smetany na vaření (10%)
- 50 ml vývaru nebo vody
- 2 lžíce rajského protlaku
- 2 lžíce nasekaného kopru (použila jsem mražený)
- 2 krát plátek másla o síle 2cm
- 1 lžička oleje
- sůl
- mletý pepř
Postup Vepřové á la falešný“Stroganoff“
Postup přípravy receptu
-
Maso opláchneme, osušíme, naklepeme a nakrájíme na nudličky.
V papiňáku na rozehřátém plátku másla s olejem nudličky masa prudce osmažíme a přidáme jednu nadrobno nakrájenou cibuli. Orestujeme, mírně osolíme, opepříme a podlijeme vínem. Promícháme a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí. Od doby varu dusíme na slabém plameni 20 minut.
Mezitím žampiony překrojíme na čtvrtiny a cibuli nakrájíme na tenké půlměsíčky. V pánvi na rozehřátém másle orestujeme cibuli. Přidáme žampiony a za stálého promíchávání je necháme chytit nazlátlou barvu. Podlijeme vývarem a necháme 10 minut dusit. Poté odstavíme stranou.
Papiňák ochladíme, otevřeme a do hrnce k měkkému masu přidáme podušené žampiony. Dále přidáme smetanu, protlak, kopr a necháme ještě 5 minut bez poklice provařit. Pokud chceme mít šťávu hustější, necháme ji silným varem mírně odvařit. Nebo naopak můžeme malinko naředit smetanou. Na přílohu se hodí různě upravené brambory, rýže, kuskus, nebo tarhoňa.