Vepřová rolka

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1,5 kg vepřového plecka
25 dkg nakrájené anglické slaniny
2 nožičky klobásy (jakou má kdo rád)
1 střední cibule
plnotučná hořčice
sůl
pepř
grilovací koření
máslo
na případné zahuštění výpeku
(šťávy) hotová jíška (tmavá)

Postup přípravy receptu

  1. Plecko nařežeme tak, aby nám vznikl krásný plát masa, který z obou stran naklepeme, osolíme, opepříme a z jedné strany pomažeme plnotučnou hořčicí. Na tu pak naklademe plátky anglické slaniny, přidáme podél překrojené klobásy a vše zabalíme.

  2. Rolku zavážeme, vložíme do pekáče, do kterého dáme na půlkolečka nakrájenou cibuli a celou rolku pak posypeme grilovacím kořením (není podmínkou;já to dělám, jelikož při pečení krásně voní a dodá celé rolce i trošku jinou chuť). Podlijeme troškou vody a na rolku naklademe 4 - 5 plátků másla cca půl cm silných.

  3. Pečeme v troubě při teplotě cca 180°C asi hodinu a půl - pak odklopíme pekáč a půl hodiny dopékáme odklopené. Rolku nezapomínáme občas polévat, aby se maso nevysušovalo. Hotovou rolku podáváme bramborovou kaší nebo bramborem. Kdo chce, může si případně výpek (šťávu) zahustit troškou hotové tmavé jíšky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!