Vepřová plec v zeleninové omáčce z pomalého hrnce

Recepty, Pomalý hrnec

Suroviny

1,2 kg vepřové plece
200 g špeku
400 g 12% smetany na vaření (2 kelímky)
1 malá cuketa
2 velké cibule
3 velké mrkve
3 velká rajčata
1/4 bulvy celeru
1 lžíce provensálského koření
3 lžíce oleje
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Špek nakrájíme na širší špalíčky a vložíme je pro snadnější prošpikování masa na chvíli mírně ztuhnout do mrazáku.

  2. Všechnu zeleninu očistíme, rajčata nařízneme do kříže, dáme je do hlubšího hrnce a zalijeme vroucí vodou. Ochladíme je studenou vodou a slupku sloupneme. Poté vše drobně nakrájíme a dáme na dno pomalého hrnce (dále jen PH).

  3. Maso ponecháme vcelku, opláchneme ho a osušíme. Ostrým, dlouhým nožem uděláme podélně do masa otvory a naplníme je ztuhlými špalíčky špeku. Maso zajistíme provázkem, osolíme a posypeme provensálským kořením.

  4. Pak maso ze všech stran opečeme na pánvi s rozehřátým olejem a přemístíme ho do PH na připravenou zeleninu. Hrnec zakryjeme poklicí, nastavíme II. stupeň a pomalíme 4 hodiny.

  5. Měkké maso z PH vytáhneme a zeleninu přelijeme do většího kastrolu. Přidáme smetanu a ponorným mixérem vše rozmixujeme. Omáčku podle potřeby naředíme druhou smetanou na námi požadovanou hustotu, dochutíme solí a necháme 2 minutky slabým varem provařit.

  6. Maso naporcujeme a podáváme. Na přílohu se hodí knedlík, rýže i těstoviny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!