Vepřová plec v zeleninové omáčce z pomalého hrnce
Recepty, Pomalý hrnecSuroviny
- 1,2 kg vepřové plece
- 200 g špeku
- 400 g 12% smetany na vaření (2 kelímky)
- 1 malá cuketa
- 2 velké cibule
- 3 velké mrkve
- 3 velká rajčata
- 1/4 bulvy celeru
- 1 lžíce provensálského koření
- 3 lžíce oleje
- sůl
Postup Vepřová plec v zeleninové omáčce z pomalého hrnce
Postup přípravy receptu
-
Špek nakrájíme na širší špalíčky a vložíme je pro snadnější prošpikování masa na chvíli mírně ztuhnout do mrazáku.
Všechnu zeleninu očistíme, rajčata nařízneme do kříže, dáme je do hlubšího hrnce a zalijeme vroucí vodou. Ochladíme je studenou vodou a slupku sloupneme. Poté vše drobně nakrájíme a dáme na dno pomalého hrnce (dále jen PH).
Maso ponecháme vcelku, opláchneme ho a osušíme. Ostrým, dlouhým nožem uděláme podélně do masa otvory a naplníme je ztuhlými špalíčky špeku. Maso zajistíme provázkem, osolíme a posypeme provensálským kořením.
Pak maso ze všech stran opečeme na pánvi s rozehřátým olejem a přemístíme ho do PH na připravenou zeleninu. Hrnec zakryjeme poklicí, nastavíme II. stupeň a pomalíme 4 hodiny.
Měkké maso z PH vytáhneme a zeleninu přelijeme do většího kastrolu. Přidáme smetanu a ponorným mixérem vše rozmixujeme. Omáčku podle potřeby naředíme druhou smetanou na námi požadovanou hustotu, dochutíme solí a necháme 2 minutky slabým varem provařit.
Maso naporcujeme a podáváme. Na přílohu se hodí knedlík, rýže i těstoviny.