Vepřová plec na slanině a jablku
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 850 g vepřové plece vcelku
- 100 g slaniny (nakrájené na drobné kostičky)
- 350 ml vývaru (nebo vody)
- 3 stroužky česneku (nakrájených na tenké plátky)
- 2 středně velké cibule (nakrájené nadrobno)
- 1 menší mrkev (nastrounaná na hrubých slzičkách)
- 1 středně velké jablko (nastrouhané na hrubých slzičkách)
- 1 tenký plátek másla (ke slanině)
- 1 širší plátek másla na zjemnění šťávy
- sůl
- mletý pepř
- čerstvé bylinky na posypání hotového jídla
Postup Vepřová plec na slanině a jablku
Postup přípravy receptu
-
Maso opláchneme, osušíme, vetřeme sůl a mletý pepř.
Do papiňáku dáme rozehřát máslo, přidáme slaninu a necháme chvilku osmahnout. Přidáme česnek s cibulí a mrkví a restujeme 4 minuty.
Poté zeleninu odhrneme k okraji hrnce, vložíme maso a necháme prudce ze všech stran zatáhnout.
Podlijeme 350 ml tekutiny, promícháme, zasypeme nastrouhaným jablkem a hrnec uzavřeme poklicí. Pod tlakem od doby varu dusíme na slabém plameni 30-35 minut (podle velikosti celého kusu masa).
Poté hrnec ochladíme, otevřeme a maso odložíme do tepla.
Šťávu v hrnci ponorným mixérem rozmixujeme, zjemníme plátkem másla, podle potřeby dochutíme a minutu provaříme. Maso nakrájíme na porce a se šťávou podáváme s různými nočky, nebo s rýží.